– Fosterforeldrene mine har betydd veldig mye for meg. Uten dem hadde jeg trolig vært på gata i dag. Eller kanskje ikke vært her i det hele tatt, forteller Reidar Kristiansen ettertenksomt.

– Før jeg kom i fosterhjem hadde jeg venner som ikke var bra for meg, som prøvde litt av hvert. Jeg holdt meg unna, men vet jo ikke om jeg hadde greid det så mye lenger.

Reidar nærbilde

Som 13-åring flyttet Reidar fra sine biologiske foreldre og til et fosterhjem på Løten, like utenfor Hamar. Barndommen hadde vært preget av mye uro og mangel på rammer og omsorg. I fosterhjemmet møtte han voksne som ga han akkurat det han trengte – tilstedeværelse og trygghet.

En trygg base 

I dag er Reidar 20 år, jobber som kokkelærling og bor i kollektiv med fire venner i Oslo. Så ofte han kan tar han turen nordover til Løten for å besøke fosterforeldrene. Min trygge base, kaller han fosterhjemmet sitt.

– Det tok tid før jeg skjønte hvor bra fosterhjemmet mitt var for meg. Flere år, faktisk. I starten var det litt vanskelig. Det er jo ingen barn som vil flytte fra foreldrene sine. Det var ganske rart at noen var der for meg hele tiden. For det var jeg ikke vant til, forteller Reidar.

Reidar baker

Snille og omtenksomme

Fosterbarn er som alle andre barn – forskjellige. Felles for alle er behovet for voksne som kan gi trygghet, omsorg og kjærlighet. For fosterbarna handler det ofte om det mange tar for gitt: Å ha noen som smører matpakka, som kjører deg på trening, som passer på at du gjør leksene og rydder rommet ditt. Alt dette fikk Reidar hos de nye foreldrene sine.

– Fosterforeldrene mine er akkurat slik du ser for deg at foreldre skal være, snille og omtenksomme. De er min trygge base og jeg er veldig glad i dem.

Det Reidar sier om fosterhjemmet sitt, understreker noe som er svært viktig. Du trenger ikke spesielle ferdigheter for å være en god fosterforelder. Det viktigste er at du er raus og tålmodig og har tid i hverdagen til å gi noen en trygg og god oppvekst.

Muligheten til å klare seg selv

Over tusen barn og unge har fått et nytt sted å bo i år. Det er takket være alle som har åpnet hjemmene sine rundt omkring i hele landet. Reidar ønsker å takke fosterforeldrene for at de åpnet hjemmet sitt, og for at de hadde tro på han.

– Jeg føler jeg er blitt reddet, sier Reidar om oppveksten og framtidsutsiktene.

– Jeg har fått alle muligheter til å klare meg selv. Nå er det ingenting som kan stoppe meg fra å komme videre i livet.

Hvert år trenger over 100 barn og unge i Hedmark et trygt fosterhjem. Les om barna som venter på et nytt hjem på fosterhjem.no/Hedmark.