Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Gjør det fullt og helt

– Du må la fosterbarna ta full plass. Det som skjer, det skjer uansett. Ikke gjør dette halvveis, gjør det fullt og helt.

Hilde og StineMarie2

I en enebolig i Arendal bor Hilde og Stine Marie, sammen med tvillingene sine på ti år, en fostersønn på seks, to katter, to kaniner og en liten valp. Det er folksomt i huset, men det er de vant til. De to har nemlig vært besøkshjem før de fikk egne barn, og har siden hatt ulike fosterhjemsplasseringer.

– Mange er redde for at barna må flytte ut igjen.

Men du må gi dem rom i hele hjertet uansett.

– La fosterbarna ta full plass, oppfordrer de.

Selv har de forsøkt litt ulike «former» for fosterhjem.

– Vi tok PRIDE (forberedende fosterhjemskurs) i 2012, og begynte som besøkshjem før det igjen. Det var før vi fikk egne barn. Nå har vi vært inne i fosterhjemsystemet siden 2008, forteller de. De siste ni månedene har en liten gutt bodd sammen med dem.

Kjemi er viktig

Stine Marie og Hilde er opptatt av at det må være en god match mellom fosterbarn og fosterforeldre.

– Det er viktig å bruke god tid på å finne den riktige fosterfamilien, ikke rushe inn i noe. Vi har også hatt noen plasseringer som ikke fungerte. Det har med kjemi å gjøre. Han som bor hos oss nå, var på besøk hos oss før han flyttet inn. Og mammaen hans var på besøk. Sånt er viktigere enn å matche på papiret, understreker de.

– Barn er jo forskjellige, så det skulle bare mangle at også fosterforeldre er forskjellige. Vi kan bidra med ulike ting. Alle har noe å bidra med, hvis vi bare finner den riktige matchen.

For å få til en god plassering, er det viktig å vite en del om barnet og hva det trenger. Da er det lettere å tilpasse den nye tilværelsen for barnet. Hilde og Stine Marie jobber hardt for å ivareta barna – slik akkurat de trenger.

– Vi prøver å se individene. Vi må være rolige og møte dem i de utfordringene de har, og se barna på en annen måte enn de har blitt sett før.

En rolig familie

Hos fosterfamilien får seksåringen prøve seg på ulike fritidsaktiviteter og dra på hyggelige ferieturer. Men mest av alt handler det om ro.

– Vi er en rolig familie som spiser taco på fredager. Det er ikke noe mas hos oss.

Vi håper å gi barna trygghet og mestringsfølelse. Vi dyrker de gode sidene og ønsker å være en trygg base.

«Belønningen» får de hver eneste dag.

– I form av kos, klem og latter. Han gir tilbake hele tiden, sier Hilde og Stine Marie.

Møt våre åtte familier

Kontakt oss

Skriv inn postnummeret ditt for å finne din nærmeste fosterhjemstjeneste

Oversikt over fosterhjemstjenestene
To smilende damer med fosterhjem-t-skjorter

Ønsker du mer informasjon om det å bli fosterhjem, benytter du dette skjemaet. En rådgiver i fosterhjemstjenesten vil kontakte deg så snart som mulig. Du må fylle ut alle felt.

Personvernerklæring (åpnes i ny fane)

Informasjonsmøter

Uforpliktende møter hvor du får vite mer om det å bli fosterhjem