Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Klokkerhuset ungdomssenter akutt

Klokkerhuset ungdomssenter akutt gir hjelp til familier med ungdom mellom 13 og 18 år som trenger hjelp i akutte situasjoner. Vi gir også familier akutt bistand i hjemmet som et alternativ til plassering på institusjon. Vi har 19 beredskapshjem som er spesielt egnet til å åpne hjemmene sine for en ungdom i en krisesituasjon.

Kort om Klokkerhuset ungdomssenter akutt

  • Statlig
  • Plasseringstyper: Akutt §§ 4-1 og 4-2, Akutt § 4-4
  • Kapasitet: 6 plasser
  • Sted: Skien

For deg som skal på Klokkerhuset

Klokkerhuset er en akutt barnevernsinstitusjon for deg mellom 13 og 18 år, som har behov for trygghet og omsorg i en krise.

Første dagen du kommer til Klokkerhuset ungdomssenter akutt får du et eget rom og et låsbart skap til verdisaker.

De ansatte som møter deg, har lang erfaring med å jobbe med ungdom og alle er opptatt av at du skal trives best mulig. De ansatte vil derfor bruke mye tid på å bli kjent med deg i starten, hva du har behov for og hva som skal til for at trives best mulig.

Det er tøft og vanskelig å flytte på institusjon. Uansett om det er første gang eller ikke. Dette vet de ansatte, som skal være åpne om:  

  • Hvorfor du har fått plass på institusjonen 
  • Hva det betyr for deg  
  • Hvordan du skal få delta i saker som angår deg  

Alle som kommer til Klokkerhuset, gjør det etter at den kommunale barnevernstjenesten mener at du ikke kan bo hjemme.

Hjelpen og omsorgen du får på Klokkerhuset skal være tilpasset deg, dine behov og situasjonen du er i. Det betyr at du skal få:  

  • den beskyttelsen du trenger 
  • hjelp til å fjerne stress 
  • trygge rammer 

Noe av det første som skjer etter at du har kommet til Klokkerhuset er et avklaringsmøte. Her er målet å finne ut hva slags behov du har her og nå, og hva som skal til for at du skal få den hjelpen du trenger.

Du deltar i avklaringsmøtet sammen med saksbehandler fra din kommunale barnevernstjeneste, en ansatt fra Klokkerhuset og noen fra din familie. Har du fått hjelp fra barnevernet før, hender det at noen herfra deltar i møtet

På avklaringsmøtet snakker vi om:  

  • din livssituasjon  
  • ditt behov for hjelp og omsorg 
  • hva slags hjelp du trenger videre  

På Klokkerhuset vil du bli undersøkt av en lege kort tid etter at du har flyttet inn. Legeundersøkelsen er viktig for å finne ut om du trenger helsehjelp.

Kort sagt skal du få hjelp til å mestre eget liv. Derfor er det viktig å huske, at du er den viktigste personen i ditt liv.

På Klokkerhuset møter du erfarne ansatte som har mye erfaring og kunnskap med å jobbe med ungdom som trenger akutt hjelp. Det er alltid ansatte på jobb.

De ansatte du møter har ulik bakgrunn, alder og interesser. De fleste er utdannet barnevernspedagog, sosionom eller vernepleier.

Du vil få en kontaktperson som skal hjelpe deg med praktiske ting. Denne personen skal også være din støtte i hjelpen du får på Klokkerhuset.

Det er også ansatte på institusjonen som har et ansvar for samarbeidet med skole, helse og familie, slik at du skal få den hjelpen du trenger av andre enn barnevernet.

FNs barnekonvensjon gir deg som barn og ungdom flere rettigheter. Du har blant annet rett til god omsorg og trygghet, og rett til hjelp hvis du ikke kan bo sammen med familien din.

Dine rettigheter gjelder alltid, også på Nes. Det betyr at de ansatte har et ansvar for at dine rettigheter blir ivaretatt mens du er på institusjonen. Dette kalles for institusjonens omsorgsansvar.

Du har blant annet rett til å:

  • få vite hvorfor du er på institusjonen
  • se hva som skrives om deg
  • bli lyttet til og si din mening

Ung.no kan du lese mer om hvilke rettigheter du som er på institusjon har.

Du har rett til å klage på avgjørelser som gjelder deg. Det kan du gjøre ved å ta kontakt med statsforvalteren. Dette kan de ansatte hjelpe deg med.

Statsforvalteren har ansvar for å kontrollere at barnevernsinstitusjoner og de ansatte:

  • gir deg den hjelpen du har krav på
  • gir deg hjelp som er faglig forsvarlig
  • følger lover og regler

Familie, venner og nettverk er viktige støttespillere for mange ungdommer. Et godt samarbeid mellom deg, din familie og de ansatte er viktig for at du skal få best mulig hjelp. Samarbeidet med dine nærmeste vil skje i dialog med deg.

Om du ønsker det, kan de ansatte hjelpe deg med å sette opp et familieråd. Det er et frivillig tilbud hvor familie, venner og andre mennesker du bryr deg om samles for å finne gode løsninger for deg.

Har du lyst på besøk av familie og venner, tar du dette opp med en ansatt. De fleste besøk skjer på ettermiddager og i helger.

Selv om du er på institusjon er det viktig at du skal leve et normalt liv som mulig.

På Klokkerhuset ungdomssenter akutt er det en fast døgnrytme tilpasset skole og normal hverdag. Du blir vekket om morgenen og det er innetider på kvelden.

Du kan ta med deg telefon, toalettsaker og personlige eiendeler. Når du kommer vil du også få informasjon om hvilke regler som gjelder på institusjonen og hva som vil skjer fremover.

Du får ukelønn en fast dag i uka etter at du har gjort oppgavene du har blitt enige med de ansatte om å gjøre. Har du utgifter til andre nødvendige ting, tar du dette opp med de som jobber her. Vi kan også hjelpe deg med å snakke med din kommunale barnevernstjeneste om økonomisk hjelp.

Alle har en rett og en plikt til å gå på skole frem til og med ungdomsskolen, samt rett til å gå på videregående skole. Derfor blir det lagt til rette for at du skal gå på skole mens du bor her. 

Hvis du har lyst til å drive med en fritidsaktivitet legger vi til rette for det. Du kan også delta på aktiviteter og turer på Klokkerhuset, som blir arrangert innimellom, på ettermiddager, i helger eller i ferier.

Klokkerhuset ligger i sykehusområdet til Sykehuset Telemark, rett sør for Skien sentrum. I Skien finner du blant annet butikker, kinoer, treningssentre og kafeer. Dette finner du også i Porsgrunn åtte kilometer sør for Klokkerhuset.

Skien fritidspark ligger 500 meter fra Klokkerhuset. Her er det blant annet svømmehall, klatrepark, alpinbakke, skiløyper, skøytebane og frisbeegolf. Det er også kort vei til sjøen med flere bade- og fiskemuligheter og nærmeste store alpinbakke er Siljan skisenter.

Det i tillegg kort vei til buss og tog.

På Klokkerhuset ungdomssenter akutt vil du blant annet få:

  • trådløst internett
  • eget rom med eget bad
  • felles TV-rom med TV-spill
  • felles inne- og uteområder
  • låsbart skap til verdisaker
  • utstyr til ulike aktiviteter

For kommuner

Her finner ansatte i kommuner informasjon om henvisning, søknad, tilsyn og informasjon om hvordan vi jobber på institusjonen.

Henvisning til institusjon, fosterhjem, familieråd eller andre statlige hjelpetiltak skal kommunen sende til postmottak i Bufetat. Når henvisningen er sendt til postmottak, videresendes den til riktig region og til rett tjeneste i Bufetat.

Skjema for henvisning til akuttinstitusjon ligger på våre nettsider.

https://www.bufdir.no/fagstotte/barnevern-oppvekst/bistand-fra-bufetat/akuttplassering/

På Klokkerhuset ungdomssenter akutt tar vi imot barn og ungdom som har et akutt behov for omsorg og trygghet i en krisesituasjon. Barn som får tilbud om en plass på Klokkerhuset, får det etter at den kommunale barnevernstjenesten har fattet et vedtak etter en av disse paragrafene i barnevernloven:  

  • § 4-1
  • § 4-2
  • § 4-4

Tverrfaglig helsekartlegging

Hvis den kommunale barnevernstjenesten har besluttet å fremme sak for Barneverns- og helsenemnda, at nemnda har truffet vedtak om plassering utenfor hjemmet eller om barnevernstjenestens har fattet vedtak om frivillig tiltak utenfor hjemmet. Da kan den kommunale barnevernstjenesten anmode Bufetat om å gjennomføre tverrfaglig helsekartlegging av barnet.

Formålet med helsekartlegging er å gi barneverntjenesten og nye omsorgspersoner tilstrekkelig kunnskap om barnets styrker og behov, slik at barn som flyttes ut av hjemmet får tilpasset omsorg og oppfølging. På våre nettsider finner du mer informasjon om tverrfaglighelsekartlegging. 

Familieråd

Familieråd er et frivillig tilbud hvor familie, slekt og venner samles med offentlige hjelpere for å finne løsninger til den enkelte ungdom. På Klokkerhuset legger vi til rette for familieråd i akutte saker om barnet og familien ønsker dette.  Familieråd har god effekt, og når barnet er på institusjonen er det Bufetat som dekker kostnadene for Familieråd.

Les mer om hjelpetiltak i hjemmet

Barn som kommer til Klokkerhuset ungdomssenter akutt skal få faglig forsvarlig hjelp til rett tid, i tråd med vår visjon «Vekst og utvikling for barn, unge og familier».

Målet med et akuttiltak for barn skal være å gi beskyttelse, stressreduksjon, forutsigbarhet og en avklaring på barnets situasjon så raskt som mulig. Det er fordi det er svært belastende for et barn å være en i en uavklart situasjon over lengre tid.

Når den kommunale barnevernstjenesten har søkt om plass til et barn i en akuttinstitusjon, har Bufetat plikt til å bistå kommunen med en plassering utenfor hjemmet. Dette kalles bistandsplikten og er hjemlet i barnevernloven § 16-3.

Når vi tilbyr et barn en plass på Klokkerhuset ungdomssenter akutt skal det alltid ligge en individuell vurdering til grunn for tiltaket. Hjelpen barnet får tilpasser vi barnet, samt behovet og situasjonen barnet befinner seg i.

På Klokkerhuset, og våre andre akuttinstitusjoner, jobber vi etter standardisert forløp, hvor vi har delt opp arbeidet rettet mot hver enkelt ungdom i tre faser.  

  • Inntak 
  • Omsorg og ivaretakelse 
  • Overgang  

Inntaksfasen

I inntaksfasen skal barnet få omsorg, trygghet og hjelp til stressreduksjon. Det begynner med at vi innhenter informasjon om barnet og dets styrker og behov.

Første virkedag etter plassering gjennomfører vi et avklaringsmøte, aller helst sammen med barnet. Her vurderer vi om barnet fortsatt er i en akutt situasjon, og om barnet har behov for andre hjelpetiltak.

Avklaringsmøtet legger et viktig grunnlag for handlingsplanen som skal være tilpasset hvert enkelt barn og dets behov for hjelp. 

Omsorgs- og overtakelsesfasen

I omsorgs- og ivaretakelsesfasen, skal vi gi barnet omsorg og beskyttelse, og legge til rette for at barnet opplever stabilitet.

Vi observerer og dokumenterer hvordan barnet fungerer, og handlingsplanen gjøres ferdig og den evaluerer og reviderer vi ukentlig. Handlingsplanen skal inneholde mål og virkemidler som skal gi barnet den hjelpen det trenger. Det innebærer ukentlige fremdriftsmøter hvor ansatte fra statlig og kommunalt barnevern deltar sammen med andre hjelpeinstanser, aller helst sammen med barnet. I tillegg lager vi en ukeplan som viser hva ungdommene skal den uka.

Overgangsfasen

I overgangsfasen gjør vi det klart for at barnet skal flytte hjem og eller få hjelp gjennom et annet tiltak. 

Når barnet flytter, skal vi redegjøre for barnets styrker og behov for videre oppfølging. Da gir vi god informasjon til barnet, barnets foresatte og til det stedet barnet skal bo. 

I alle fasene av standardisert forløp skal vi lytte til barnets behov, fordi barnet skal ha mulighet til å påvirke beslutninger som angår dem selv. 

Vi legger til rette for at barnet skal å leve et normalt liv som mulig selv om det er på institusjon. Det innebærer at alle skal ha et dagtilbud.

Vi samarbeider tett med skole og foreldre slik at barnet kan gå på skole og få hjelp skolearbeid. Ungdom som ikke ønsker å gå på videregående skole kan også få hjelp til å søke jobb.

På alle våre institusjoner har vi en skoleansvarlig, som legger til rette for og koordinerer samarbeidet mellom barnet, familien, fylkeskommunen som har ansvar for skoletilbudet, skolen barnet går på og de ansatte på institusjonen.

Vi legger til rette for at barnet skal få drive med egne og delta på organiserte fritidsaktiviteter, så langt det lar seg gjøre. Vi arrangerer også aktiviteter og turer enkelte ettermiddager, helger og ferier.

Det er Statsforvalteren i Vestfold og Telemark som fører tilsyn med Klokkerhuset ungdomssenter akutt.

Tilsynsrapporter fra Statsforvalteren om Klokkerhuset ungdomssenter akutt er tilgjengelige på nettsiden til Helsetilsynet. https://www.helsetilsynet.no/tilsyn/tilsynsrapporter/