Oversikt over foreldrestøttende tiltak
Oversikt over og beskrivelser av de fleste kunnskapsbaserte foreldrestøttende tiltak og samlivstiltak som brukes i Norge.
Filtrer tiltak
Alle foreldrestøttende tiltak: 29
- BufferkursBufferkurs retter seg til par som har vært sammen lenge nok til å ha oppdaget at de samme konfliktene har en tendens til å gjenta seg.
- Child-Parent Psychotherapy (CPP)CPP er en relasjonsbasert og traumeinformert behandlingsmetode for sped- og førskolebarn som viser symptomer på traume, eller er i risiko for utvikling av psykiske lidelser på bakgrunn av opplevde traumer.
- Circle of Security Parenting (COS P)COS P er et veiledningsprogram for alle foreldre med barn i alderen 4 måneder til 6 år der målet er å styrke foreldrenes mentaliseringskapasitet og fremme trygg tilknytning i barnet.
- De Utrolige Årene (DUÅ) førskoleDUÅ er et veiledningsprogram som rettes til foreldre med barn i alderen 3 – 6 år og 6 - 12 år, som er i risiko for eller har utviklet adferdsvansker.
- De Utrolige Årene (DUÅ) skoleDe Utrolige Årene (DUÅ) er et veiledningsprogram som rettes til foreldre med barn i alderen 3 – 6 år og 6 - 12 år, som er i risiko for eller har utviklet adferdsvansker.
- De Utrolige Årene (DUÅ) universalDe Utrolige Årene – universal, er et gruppebasert veiledningsprogram som retter seg mot foreldre med barn i alderen 2- 6 år. Programmet har til hensikt å styrke voksen-barn relasjonen og fremme utvikling av sosial og emosjonell kompetanse.
- Familien i fokus (FIF)Familien i fokus er et program som retter seg til familier der ungdommen (12 – 18 år) har så omfattende utfordringer at de står i fare for å bli plassert ut av hjemmet.
- Familieråd i oppvekstsektoren og barnevernetFamilieråd er en nettverks- og medvirkningsmodell der familie, slekt og venner samles med ulike tjenester for å finne løsninger.
- Fortsatt foreldreFortsatt foreldre retter seg til foreldre som ønsker å skape et godt nok foreldresamarbeid med ekspartner etter brudd.
- Godt samliv – parkurs for førstegangsforeldreGodt samliv retter seg til førstegangsforeldre som venter barn, og har som formål å styrke parforholdet.
- Hva med oss? (HMO)HMO er et program som retter seg til foreldre med barn med nedsatt funksjonsevne. Det tilbys både til par som lever sammen og for aleneforeldre (hva med meg?).
- International Child Development Programme (ICDP)ICDP er et forebyggende og gruppebasert program rettet mot foreldre med barn i alderen 0 – 18 år.
- Kjærlighet og grenserKjærlighet og Grenser retter seg mot familier med ungdom mellom 12-14 år på 7. og 8. trinn, og har til hensikt å forebygge tidlig og problematisk rusbruk hos ungdommene.
- Littsint.noLittsint er ett selvhjelpsprogram som har som mål å hjelpe flest mulig foreldre til tillitsbasert- i stedet for fryktbasert oppdragelse.
- Mamma miaMamma Mia er et nettbasert program som retter seg til gravide og barselkvinner, fra uke 22-25 i svangerskapet til babyen er 6 måneder.
- Marte Meo: Video-feedback of Infant-Parent Interaction (VIPI)Marte Meo retter seg mot foreldre med barn i aldersgruppen 0-8 år, der det er begynnende eller etablerte samspillsutforinger.
- Multisystemic Therapy - Child Abuse and Neglect (MST-CAN)MST-CAN er et intensivt behandlingstiltak som retter seg mot familier der det forekommer vold og / eller annen omsorgssvikt mot barn, i alderen 6 – 18 år.
- Multisystemisk Terapi (MST)Multisystemisk Terapi (MST) er et behandlingstilbud for familier med ungdom i alderen 12 – 18 år, med alvorlige atferdsvansker.
- Newborn Behavior Observation (NBO)Newborn Behavior Observation (NBO) er en ressursorientert og kontekst-sensitiv metode for å veilede nybakte foreldre, i barnets første tre måneder.
- Parent Management Training Oregon (PMTO) - foreldregruppeI PMTO foreldregruppe får deltakere hjelp til å ta i bruk egne ressurser og ferdigheter samt utvikle spesifikke foreldreferdigheter som kan forebygge, redusere eller stoppe atferdsproblemer hos barnet.
- Parent Management Training Oregon (PMTO)- individuell foreldreveiledningPMTO individuell foreldreveiledning er et behandlingstilbud for foreldre med barn i alderen 3 til 12 år. Tilbudet er for familier som har, eller står i fare for, å utvikle alvorlige atferdsproblemer. Det kan eksempelvis være at samspillet mellom foreldre og barn kjennetegnes av gjensidig negativitet over minimum et halvt år.
- Parenting Young Children (PYC)Parenting Young Children (PYC) retter seg mot foreldre med barn under sju år, som har behov for konkret, individuell og hjemmebasert veiledning og støtte.
- Relasjonsfokusert familieterapi (RFT)RFT er et frivillig behandlingstilbud for ungdomsfamilier (11-18 år) hvor man opplever utfordringer med samspill, kommunikasjon eller konflikter over tid.
- Sammen på vei (Nurse Family Partnership – NFP)Sammen på vei (tidligere Familie for første gang) er et intensivt oppfølgingsprogram som retter seg mot førstegangsfødende med sammensatte utfordringer.
- SIBS – et forebyggende tiltak for søsken som pårørendeSIBS retter seg mot søsken som pårørende til barn med kronisk sykdom, fysiske funksjonsnedsettelser, kognitive funksjonsnedsettelser, nevroutviklingsforstyrrelser eller psykiske tilstandsbilder deres foreldre.
- TheraplayTheraplay retter seg til foreldre med barn i alderen 1 -12 år, og er et leke- og tilknytningsbasert behandlingstilbud som retter seg til familier der barnet har utviklingsforstyrrelser eller der samspillet ikke er godt nok.
- TIBIR (Tidlig innsats for barn i risiko) - foreldrerådgivningTIBIR (Tidlig innsats for barn i risiko) er et program om forebygging og behandling av atferdsproblemer hos barn mellom 3 – 12 år. Programmet består av seks intervensjoner og er tilpasset det kommunale tjenestenivået.
- Tuning into Kids (TIK)TIK retter seg mot barn mellom 3 til 12 år, der foreldre får øve på å møte barnets følelser, støtte egen og barnets evne til selvregulering.
- Tuning into Teens (TINT)TINT er et universelt foreldreveiledningsprogram som gis tenåringsforeldre, med barn/ungdom i alderen 10 – 18 år. Programmet fokuserer på utviklingsmessige behov hos tenåringer.
Fant du det du lette etter?