Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik jobber vi

Publisert

Familievernkontoret jobber for å styrke familier, slik at barn og foreldre kan finne tilbake til en god hverdag.

Lill Mari Lande er en av familieterapeutene som jobber med å styrke familierelasjoner i Bufetat.

Lill Mari Lande er en av familieterapeutene som jobber med å styrke familierelasjoner i Bufetat. Foto: Marte Stormyr Kristiansen

Når den trygge familierelasjonen plutselig brister kan livet føles håpløst. Da er det trygt å vite at man kan få hjelp fra kyndige fagpersoner, som vet at det finnes en løsning når man selv har mistet troen. Familievernkontoret i Mosjøen og Brønnøysund jobber for å styrke familier, slik at barn og foreldre kan finne tilbake til en god hverdag.

– Det gir en god følelse når man ser at familieterapi virker. At folk opplever endring til det bedre. Det er klientene som «gjør jobben», mens vi fasiliterer med forankring i fagkunnskap, begynner Lill Mari Lande.

Hun jobber ved familievernkontoret i Brønnøysund. Sammen med de fem ansatte på hovedkontoret i Mosjøen jobber de for å løse familiære utfordringer. De bistår med trygge rammer, behandling og rådgivning når det oppstår vansker, konflikter eller kriser i familien.

– Hos oss jobber det familieterapeuter. Vi har ulike grunnutdanninger og tverrfaglig bakgrunn, med videreutdanning i familieterapi. Det er en styrke å ha ulik fagkunnskap og erfaringer, utdyper hun.

Ingen dager er like for de ansatte på kontoret i Mosjøen og utekontorene i Brønnøysund og Sandnessjøen. De har ansvar for familieverntilbudet i kommunene Vefsn, Alstahaug, Bindal, Brønnøy, Dønna, Hattfjelldal, Herøy, Leirfjord, Grane, Sømna, Vega og Vevelstad. Det er et omfattende dekningsområde, med små og unike lokalsamfunn.

– Vi ønsker at alle innbyggerne i de 12 kommunene skal ha et likt og fullverdig tilbud. Derfor har vi fordelt oss over disse områdene.

(Teksten fortsetter under bildet)

De ansatte har tverrfaglig bakgrunn og ulik livs- og arbeidserfaring.

De ansatte har tverrfaglig bakgrunn og ulik livs- og arbeidserfaring. Foto: Marte Stormyr Kristiansen

Det er ikke unormalt at det kan oppstå kriser i familien. Vi jobber med å løse relasjonelle utfordringer.

Lill Mari Lande, familieterapeut.

(Teksten fortsetter under bildet)

Møtet med familievernet skal være trygt og godt.

Møtet med familievernet skal være trygt og godt. Foto: Marte Stormyr Kristiansen

Meningsfullt arbeid

Familieterapeutene i Mosjøen og Brønnøysund forteller hvor givende det er å jobbe med familievern.

– Det å ha folk i rommet og merke at man er med på noen ting som gjør at folk får det bedre i hjemmet sitt, eller i forholdet til hverandre, gir mye mening, sier Lill Mari.

– Det gir meg motivasjon når jeg ser at folk ønsker å komme hit. Det er ikke unormalt at det kan oppstå kriser i familien av et eller annet slag. Vi jobber for å løse relasjonelle utfordringer. Mellom foreldre som bor i lag eller fra hverandre, mellom barn og foreldre, og i flere generasjoner.

De har et særskilt fokus på å legge til rette for at barna har det best mulig når familiekriser oppstår.

– Vi vil tilrettelegger for at det skal være en fin opplevelse for barn å komme hit. Vi har ulike metoder, jeg synes det fungerer veldig bra med en kopp varm kakao. Vi tilpasser oss barnets alder, slik at de får lov å uttrykke hvordan det er å være dem i den situasjonen familien står i.

Mekling ved samlivsbrudd

Alle foreldre med felles barn under 16 år må møte til mekling i forbindelse med samlivsbrudd og separasjon.

Målet med meklingen er å hjelpe foreldrene med å lage en skriftlig foreldresamarbeidsavtale.

Barn i skolepliktig alder har anledning til å delta i meklingen. Yngre barn som er modne nok, er også velkomne. Det er en forutsetning at barnet selv vil, og at foreldrene er enige om det. Meklerne har gode erfaringer med å inkludere barn i meklingen.

Barnas beste

Barn har en lovfestet rett til å bli hørt i saker som angår dem. Og barn må føle seg trygge for å kunne fortelle hva de ønsker, eksempelvis i forbindelse med samlivsbrudd.

– Det skal være fokus på barnas beste. Det er viktig å høre hvilke tanker barna har for å kunne tilpasse seg deres behov.

Familieterapeuten understreker at det er foreldrene sitt ansvar at familien skal fungere. Det er ikke barna som fullt og helt skal bestemme hvordan ordninger blir, men barna skal lyttes til.

– Jeg er veldig glad i å snakke med barn i familievernet. I starten kan foreldre være skeptiske, men etter vi har hatt samtalen med barnet forteller foreldrene veldig ofte at det er godt å få ekstra informasjon som de ikke har fanget opp selv, sier hun og fortsetter:

– Det kan høres rart ut, for det er de som kjenner barna sine best. Men barn er lojale og redde for å påføre foreldre mer å tenke på. Det kan være lettere for dem å uttrykke seg til en tredjeperson når de er trygg på at informasjonen de gir fra seg blir forvaltet på en god måte.

(Teksten fortsetter under bildet)

På familievernkontoret møter du faglig kompetente medarbeidere som er der for deg

På familievernkontoret møter du faglig kompetente medarbeidere som er der for deg. Foto: Marte Stormyr Kristiansen

- Ta sjansen!

Familievernkontoret er åpent og tilgjengelig for alle. I dekningsområdet til Mosjøen familievernkontor har de et variert kurstilbud som del av sitt tilbud til allmenheten.

– Når man jobber i foreldresamarbeid, parterapi, mekling og folk legger sine utfordringer på bordet, så er det veldig fint å fortelle at vi selv har et kurstilbud som er relevant for dem. At det kan være fint å jobbe med parallelt med kurs for å løse utfordringene.

Familievern er et lavterskeltilbud. Det er gratis, taushetsbelagt og man trenger ikke henvisning. Familieterapeutene jobber forebyggende med både små og store utfordringer. Og Lill Mari har en oppfordring til alle som kan ha behov for hjelp fra familievernkontoret.

– Ta sjansen på å komme hit. Så får dere heller finne ut om det er noe som passer for dere eller ikke. Om det er nyttig, så kan det virkelig gjøre en positiv forskjell i livene deres.