Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Familie- og parproblemer: – Vi ser ofte at folk kontakter oss litt for sent

Publisert

Relasjonsproblemer er vanligere enn mange tror, og det kan være vanskelig å finne ut av det på egenhånd. Familievernkontoret Namdalen tilbyr gratis parterapi, relasjonsterapi og meklingssamtaler for alle som opplever problemer i familien.

Leder for Familievernkontoret Namdalen, Karen Hasselvold og familieterapeut Kirsten Kvalø i samtale med klient. Illustrasjonsfoto.

Årsakene til at relasjoner går i stå kan være mange og komplekse. Det kan være vansker med kommunikasjon, følelsen av å ikke bli forstått eller hørt, utroskap eller andre ting som rokker ved grunnmuren i forholdet.

– Det er ofte ganske sammensatt. Mange kan ha med seg traumer fra tidligere i livet som utspiller seg i nåværende relasjon, uten at man er bevisst på det, forteller familieterapeut Elisabeth Bjerve.

Sammen med kollegaene sine på Familievernkontoret Namdalen hjelper hun familier og par ut av vanskelige situasjoner og relasjonsproblemer.

Blir positivt overrasket

Hos familievernkontoret møter man en nøytral tredjepart med solid fagkompetanse. Det blir en trygg arena for å dele det man har behov for å snakke om, på en annen måte enn man får til hjemme. Mange blir overrasket over forskjellen i kommunikasjon.

– Jeg hører ofte at par som kommer hit, finner en ny og bedre måte å snakke sammen på. For småbarnsforeldre kan det for eksempel være vanskelig å finne god nok tid til å kommunisere på en rolig og forståelig måte hjemme, forklarer Elisabeth.

Par som kommer til terapi hos familievernkontoret får skreddersydd en terapimetode som fungerer best for dem, og det er ingen oppskrift eller fasit på hva som vil være best for nettopp din relasjon.

– Alle er forskjellige, og trenger ulike terapimetoder for å løse problemer. Noen responderer for eksempel godt på følelser, mens andre trenger mer praktiske og konkrete oppgaver for å jobbe med problemene, sier kollega og familieterapeut Kirsten Vigdis Kvalø.

Familieterapeut Kirsten Kvalø i samtale med klient. Illustrasjonsfoto.
– Alle er forskjellige, og trenger ulike terapimetoder for å løse problemer, forteller familieterapeut Kirsten Vigdis Kvalø.

Motivasjon til endring er nøkkelen

For å lykkes med parterapi eller andre relasjons-konflikter, må man være motivert og innstilt på å gjøre endringer, både med en selv og i relasjonen man sitter i. Dette er ofte noe av det første familieterapeutene snakker om i møte med nye par.

– Det første vi gjør er å avklare forventningene til paret når de kommer hit. Parterapi skal være et samspill mellom begge parter, og det er ingen faste rammer eller regler i et parforhold. Vi sitter ikke med svarene på forhånd, og er heller ikke et sted man kan ta partner inn for «reparasjon». Men sammen finner vi de verktøyene som kan være med på å fikse parforholdet over tid, forteller Elisabeth.

– I løpet av de første samtalene klarer vi ofte å avdekke hvilket mønster paret har utviklet i møte med vanskeligheter og konflikter i hjemmet. Vi sjekker også motivasjonen deres for å jobbe videre med forholdet. Om de fortsatt har tro på forholdet og vil investere mer tid i det, legger Elisabeth til.

Familieterapeut Elisabeth Bjerve. Foto.
– Parterapi skal være et samspill mellom begge parter, og det er ingen faste rammer eller regler i et parforhold, forteller familieterapeut Elisabeth Bjerve.

Ulike tjenester for ulike utfordringer

Familievernkontoret Namdalen er det nordligste kontoret i Midt-Norge, og dekker hele Namdalsregionen, i tillegg til Osen og Bindalen. Her jobber psykologspesialister, familieterapeuter og sosionomer med spisskompetanse innen parterapi og konflikthåndtering.

– Vi er et gratis lavterskeltilbud, og har korte ventelister. Man trenger ingen henvisning fra legen for å få time, den booker man selv, forklarer Karen Hasselvold, leder for Familievernkontoret Namdalen.

Hun forteller at parterapi er familievernkontorets største oppgave. Det er primært familier med hjemmeboende barn som har prioritet, men de tilbyr også par-kurs to ganger i året. Disse kursene er gratis, og åpne for alle som ønsker.

De har også andre gratistjenester innen familierelasjoner.

– I tillegg til parterapi, jobber vi med foreldresamarbeid for dem som har gått fra hverandre. Vi har også en meklingsordning for par med felles barn under 16 år, samt familierelaterte problemer. Det kan være relasjonskrangler mellom søsken, konflikter rundt mine, dine og våre barn eller andre familieproblemer, forklarer Karen, og legger til:

– De fleste som har problemer i familien ønsker å fikse dem selv. Derfor kan terskelen for å søke hjelp være høy, og vi ser ofte at folk kontakter oss litt for sent. Problemene har gjerne låst seg fast, og det er vanskelig å bryte ut av det dårlige mønsteret.

Håper flere vil ta kontakt tidligere

Kirsten er enig. Hun opplever ofte at par søker hjelp hos dem litt for sent. Hun mener sjansen for å komme seg ut av problemene øker jo fortere man søker hjelp.

– Jeg tror mange fortsatt har en oppfatning av at vi er en plass der man avslutter forhold. Det er veldig synd, og vi tror det er en av faktorene for at folk vegrer seg for å ta kontakt tidsnok, sier Elisabeth.

– Tilbudet vårt er jo heller en investering for par, og en mulighet til å utvikle parforholdet eller relasjonene i familien, skyter Kirsten inn.

Alle er de enige om at den beste måten å løse relasjonskonflikter på, er ved å søke om bistand tidlig nok.

– Man trenger ikke å stå på randen til et brudd, eller ha store kompliserte problemer for å komme til oss, - Tvert imot! Vi anbefaler alle å komme så tidlig som mulig slik at vi kan forebygge og finne en god løsning måte å kommunisere på, avslutter Kirsten.