Samer og barneoppdragelse
Er samisk barneoppdragelse annerledes enn norsk?
I samisk barneoppdragelse står selvstendighet står sentralt. Hovedmålet er at barnet skal bli selvstendig og klare seg selv i livet, både alene og sammen med andre. Slekta og storfamilien har vært og er fremdeles viktige i oppdragelsen av barn. Samisk barneoppdragelse foregår ofte i et fler-foreldre-system, slik at barn kan ha flere nære omsorgspersoner utover foreldrene.
Det underliggende tradisjonelle synet på barn og læring avspeiler en tillit og visshet om barns iboende evne og kapasitet til å lære, og disse positive forventningene kommuniseres til barnet.
Oppdragelsen er en kombinasjon av å gi barnet frihet til å prøve selv, og kjærlighet og nærhet. Sett gjennom andre kulturelle briller kan det se ut som det er lite struktur og grenser. Strukturene og grensene er der, men på en annen måte enn hva du kanskje er vant med.
Generelt er det færre rutiner og regler, barna kan få tidlig ansvar, og oppmuntres til å gjøre egne erfaringer og ta egne valg. Oppdragelsen skjer ofte på indirekte måter framfor å være konfronterende eller kommanderende. Læring kan skje gjennom indirekte veiledning, hvor barn får rom til å prøve og feile – under oppsyn av voksne. Omsorgspersonene støtter, veileder, modellerer og samtaler med barnet når det ikke går som tenkt.
Balto, A.M. (2023). Samisk oppdragelse. Tradisjon. Fornyelse. Vitalisering. ČálliidLágádus.
Jávo, C. (2010). Kulturens betydning for oppdragelse og atferdsproblemer. Transkulturell forståelse, veiledning og behandling. Universitetsforlaget
Fler-foreldre-systemet i samisk barneoppdragelse, tidsskrift 2011 (PDF).
Hvordan kan du hjelpe på en kultursensitiv måte?
-
Sørge for at du har generell kunnskap om samisk kultur, kunnskap om samisk befolkning i det området du jobber; lokale historiske forhold og dagens situasjon. Da sparer du folk for belastningen ved å skulle forklare deg slike viktige grunnleggende ting.
-
Kjennskap til kulturen er viktig for å oppnå tillit, og for å kunne forstå folks måter å kommunisere og handle på. Dette er en forutsetning for å kunne gi god og tilpasset hjelp.
-
Du kan lage gode premisser for samtalen ved å møte personen med åpenhet og interesse, og gi rom til å uttrykke seg på sin måte.
-
I møtet med den andre har du med deg din egen kultur og forforståelse som påvirker samhandlingen. En pågående selvrefleksjon om egen kunnskap og praksis, vil øke din bevissthet og bidra til at du blir en bedre kultursensitiv hjelper.
-
Muligheter for å snakke på sitt morsmål vil kunne gjøre det lettere å uttrykke seg. Det er ditt ansvar å sjekke om du trenger tolk for å forstå personen du skal hjelpe.
Det er greit å huske på at den samiske befolkningen er like mangfoldig som den norske, og at det ikke finnes én type tilpasning som vil passe for alle.