Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Faride 16 år

I dag bor over 4000 barn mellom 13 og 18 år i et fosterhjem i Norge. Barna som trenger fosterhjem er som andre barn - veldig forskjellige.

Denne omtalen er fiktiv

Denne omtalen er kun et fiktivt eksempel på hva fosterbarn kan trenge. Dette er ikke en historie om et ekte barn.

Jente ser ut av vindu
Illustasjonsbilde

Om Faride

Faride er ei stille og rolig jente som har tatt mye ansvar i sin oppvekst. Hun har vokst opp i Norge, men foreldrene hennes har en annen etnisk bakgrunn enn norsk.

Faride har hatt en krevende oppvekst, som eldste søster i en stor familie der mor har vært mye syk og far har vært lite tilstede. Hun har tatt mye ansvar for småsøsknene sine, og har hatt lite støtte til å ta vare på seg selv.

Dette har ført til at hun henger etter på skolen, hun har ikke deltatt på faste fritidsaktiviteter og har få nære venner.

Hva trenger et barn som Faride?

Faride har behov for å slippe rollen som storesøster og bare få være en vanlig tenåring. Hun trenger noen som er tålmodig og støttende, men som også kan gi henne den selvtilliten hun trenger for å ta mer plass og kjenne på egne ønsker og behov.

Hun vil trenge hjelp i skolearbeidet, og støtte til å fylle fritiden sin med aktiviteter som er givende for henne. Hun trenger å bli tatt med forskjellige aktiviteter slik at hun kan oppleve mestring på ulike arenaer.

Hun har et nært forhold til søsknene sine, og det å forlate dem er tungt for henne. Hun vil ha behov for forståelse og støtte i dette, og trenger at det legges til rette for at hun kan opprettholde kontakt med dem så langt det lar seg gjøre.

Faride er veldig glad i dyr, og håper selv at den nye fosterfamilien har kjæledyr.

Hva slags fosterhjem trenger ei jente som Faride?

Faride kan bo hos en enslig eller et par. Hun kan fint bo sammen med andre barn og unge, men familien bør ikke ha mange små barn og Faride bør ikke komme i en situasjon der hun føler ansvar for mindre barn i husstanden. Familien må ha et raust menneskesyn, og være åpen for andre kulturer og religioner.

Fordi Faride skal ha hyppig kontakt med sin biologiske familie, bør fosterhjemmet bo i rimelig avstand fra dem. Fosterfamilien må kunne være behjelpelig med transport, støtte og hjelp i forbindelse med samværet.

Siden det er viktig for Faride å få en meningsfull fritid er det en fordel om man bor i nærheten av videregående skole og fritidstilbud, der nye venner kan være i rimelig kort avstand.

Faride vil trenge en familie å støtte seg til også som ung voksen. De som skal bli fosterhjem for Faride, må derfor være innstilt på å være familie for henne og gi ettervernsoppfølging etter at hun har fylt 18 år.