Akershus ungdoms- og familiesenter, Sole
Akershus ungdoms- og familiesenter er en behandlingsinstitusjon for ungdom mellom 12 og 18 år.
Kort om Akershus ungdoms- og familiesenter, Sole
- Statlig
- Plasseringstyper: Akutt § 4-4, Atferd §§ 6-1 og 6-2
- Kapasitet: 3
- Sted: Vestby
Besøksadresse: Njordsvei 11, 1540 Vestby
Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg
Telefon: 466 16 060
E-post: akershus.ufs@bufetat.no
Omvisning på Sole
Slik er det å bo hos oss
Akershus ungdoms- og familiesenter, avdeling Sole ligger i Vestby kommune.
Om boligen
Hos oss får ungdommen eget rom med eget bad, samt tilgang felles TV-rom og musikkrom med instrumenter. Vi har også stor uteplass med fritidsutstyr, trampoline, volleyball, snooker, og bordtennis.
Kulturtilbud
Avdelingen er plassert i et boligfelt som grenser til naturen med skog, sjø, strand etc. Det er kort avstand til butikker, kulturhus, kjøpesenter, treningslokale og skoler. Avdelingen ligger også nært kultur-tilbud som blant annet Tusenfryd.
Skoler
Avdelingen ligger nær Vestby videregående skole. For de ungdommene som av ulike årsaker ikke kan gå på skolen de opprinnelig tilhører, vil denne skolen være aktuell for ungdom i skolepliktig alder. Dersom det er fattet vedtak om hjemmeundervisning, vil tilbudet kunne gis på avdelingen.
Transport
Det er ca. en kilometer til nærmeste tog- og busstasjon.
Når du kommer hit
Vi er opptatt av at du skal trives best mulig her hos oss. Du vil bli tatt imot av voksne som har mye erfaring med å møte ungdommer, og som er opptatt av at du skal være trygg. Vi setter av tid til sammen å finne ut av hva du mangler eller trenger for å bo her hos oss. Du får fortelle om deg, og du får også informasjon om oss. Du får se rommet du skal ha, og resten av huset. Når du er klar, møter du de andre ungdommene på huset.
Helsesjekk
Dersom du blir plassert hos oss akutt, skal det gjennomføres en helsesjekk innen 24 timer og helst før du kommer til oss.
Hovedkontakter
Hos oss vil du ha noen av de ansatte som skal ha et ekstra ansvar for å følge opp deg og familien din. Disse blir kalt hovedkontakter. Sammen med deg skal hovedkontaktene samarbeide om en ukeplan samt lage en handlingsplan - en plan for hvordan hverdagen kan bli best mulig hos oss. Hovedkontaktene er også ansvarlig for kontakt med familie og nettverk, og ulike samarbeidsinstanser som barneverntjeneste, skole og andre.
Samarbeidsmøter
Vi har ofte samarbeidsmøter med deg. I disse møtene deltar foreldre/ foresatte, barneverntjenesten, hovedkontaktene, advokat og eventuelt andre personer som har betydning for deg, som f.eks. lærer, lege eller andre fra helsevesenet. Sammen skal vi jobbe for å finne løsninger for deg i tiden fremover. Du vil også delta i behandlingsmøter med hovedkontakter, fagrådgiver og leder, hvor vi skal jobbe med ulike ting fra uke til uke.
Regler og besøk
Vi har noen regler som hjelper oss å leve sammen og som vi mener kan gjøre hverdagen din trygg, god og forutsigbar. Når du kommer hit setter vi oss ned sammen og sørger for at du blir godt kjent med regler og rutiner vi har hos oss, og annet du er opptatt av.
Vi synes det er hyggelig om du får besøk av positive venner og familie. Besøk må avklares med de voksne på forhånd.
Ukeplan
Vi er opptatt av at du skal ha en forutsigbar hverdag. Derfor lager vi en ukeplan sammen med deg. Den skal vise hvordan uken blir på skolen, aktiviteter, avtaler, stå opp-tider og lignende. Denne planen skal bidra til å gjøre det lettere å få gjennomført det du ønsker å gjøre.
Døgnrytme
Vi er opptatt av at du skal ha en god døgnrytme, slik at du har best mulig forutsetning for å gjennomføre daglige aktiviteter. Vi har faste tider for når vi står opp, spiser og legger oss.
Skole og jobb
Vi skal sørge for at du har et godt dagtilbud. Vi vil samarbeide tett med din hjemskole eller med nærskole i Vestby. Dersom du ikke har skoleplass eller annet dagtilbud som f.eks. jobb, vil vi arbeide for å etablere det.
Fritid og aktiviteter
Dersom du ønsker å fortsette med aktiviteter du hadde før du kom til oss, forsøker vi å tilrettelegge for det. Vi hjelper deg også med å finne nye fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg - enten alene eller med noen av de andre som bor her. Vi drar også ut på forskjellige aktiviteter i helger og ferier.
Besøk
Foreldre, søsken og andre som er positive for deg er velkomne på besøk. Dette må skje i avtale med personalet. Vi har egen avdeling som er tilrettelagt for slike besøk.
Familieråd
Familieråd er et møte der familie, slekt og andre viktige personer i ditt liv samles for å finne løsninger på en situasjon som oppleves vanskelig. Her kan du lese mer om familieråd.
Rettigheter
Når du bor på institusjon, har du flere rettigheter.
Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:
Vi som jobber her
Hos oss er det mange ansatte med ulike interesser/ferdigheter, alder og kulturell- og faglig bakgrunn, der alle er trygge voksne som er tilgjengelige og til stede for deg. De ansatte jobber i turnus, som betyr at noen jobber over flere døgn mens andre jobber dag, kveld eller natt.
Hver av avdelingene ledes av en avdelingsleder. Institusjonsavdelingene har hver sin fagrådgiver som også er skole- og helseansvarlig.
Omsorg og åpenhet
Vi som jobber her skal møte deg med omsorg, åpenhet og respekt. Vi skal også gi deg nødvendig vern og beskyttelse. Det er viktig for oss at du trives og føler deg trygg og ivaretatt.
For kommuner og barnevern
Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.
Det er 30 årsverk tilknyttet avdeling Sole. Avdelingen er organisert med avdelingsleder og fagrådgiver i ledelsen samt miljøterapeuter og miljøarbeidere på avdeling. Vi har to til en bemanning på dag- og kveldstid hvorav to ansatte går i langturnus. På natt er det tre våkene nattevakter med to i langturnus som er i beredskap. De ansatte har ulik faglig bakgrunn som sosionom, barnevernspedagog, politi, pedagog, og andre med lang erfaring i arbeid med barn og ungdom.
En flytting til en behandlingsinstitusjon er for ungdommen en sårbar situasjon. Derfor er vi opptatt av at ungdommene skal få en mest mulig forutsigbar hverdag, at de møter tydelige og trygge voksne som behandler dem med respekt, gir gode tilbakemeldinger og omsorg. Ungdommene som kommer hit er alle unike, med ulike erfaringer og bakgrunner. Vi er derfor opptatt av individuell tilpasning i behandlingsforløpet for å treffe den enkeltes ungdoms behov best mulig.
På ungdommens rom finnes det et velkomstbrev med nødvendig informasjon om ungdommens rettigheter, kontakt med Statsforvalteren, informasjon om døgnstruktur samt generell informasjon om Sole.
Behandling
Det overordnede mål i behandlingen er å gi barn og ungdom med sammensatte behov, inkludert gjentakende eller alvorlig kriminalitet, et helhetlig og forutsigbart behandlingstilbud, gjennom å forsterke rammevilkårene og behandlingsmetodene. Det legges en multisystemisk tilnærming til grunn, og det er et utstrakt samarbeid med ungdommens familie og nettverk og tilgrensende tjenester. Trygge rammer, stabilisering, kartlegging og mobilisering av tverretatlig samarbeid rundt ungdommen og ungdommens familier er kjernekomponenter i innholdet.
Avdeling Sole er et forsterket institusjonstilbud som består av:
- forsterkning i bygg
- forsterkning i bemanning
- forsterkning i de miljøterapeutiske rammene.
- forsterkning i det multisystemiske arbeidet rundt ungdommen og ungdommens familie og nettverk.
Det grunnleggende i det forsterkede institusjonstilbudet er:
- trygge og sterke miljøterapeutiske rammer for å ivareta ungdommen i institusjonen. Med rammer forstås her kompetanse og kapasitet i bemanning, et institusjonsbygg som er oversiktlig og robust, og bruk av både omsorgsansvaret og tvangsregulativet på systematisk og riktig måte.
- en første fase med stabilisering, kartlegging og etablering av en konkret individuell tverrfaglig/multisystemisk tiltaksplan
- en fase med endringsarbeid, hvor institusjonen arbeider med ungdommen i avdelingen og et tverrfaglig ressursteam arbeider med ungdom, familie og profesjonelt og privat nettverk. Arbeidet foregår ut fra ungdommens individuelle tiltaksplan, og det brukes primært eksisterende tjenester og verktøy i barnevern, skole, helse, konfliktråd og kriminalomsorg.
- oppfølging etter utflytting fra institusjon
- avslutning og overføring av ev. videre oppfølging
Hver ungdom vil i behandlingsperioden ha et team rundt seg bestående av leder, fagrådgiver og 3-4 miljøterapeuter med særskilte oppgaver/ansvar. Sammen skal teamet sørge for overordnet behandlingsplan, handlingsplan, ukentlige behandlingsmøter med evaluering, og generell fremdrift og progresjon i behandlingen.
Familieråd
Familieråd er en samarbeids- og medvirkningsmodell, som skal gi ungdommen, familien og nettverket rundt ungdommen gode rammer for å finne løsninger på aktuelle utfordringer/problemstillinger rundt ungdommen. Det utvidede nettverk sin unike kunnskap, erfaring og ressurser er viktige for å finne frem til best mulige løsninger for hver enkelt ungdom Familierådet skal bidra i å utløse de ressursene barn og unge har i nettverket sitt, ivareta relasjoner med slekt og nettverk samt sikre medvirkning. Ved avdeling Sole gis ungdommen og familien informasjon om familieråd ved inntak.
I det forsterkede institusjonstilbudet er det et ønske om at samarbeidskommunene og institusjonen sammen tilrettelegger for at familieråd kan gjennomføres i ulike faser av behandlingen.
Her kan du lese mer om familieråd.
Bred kunnskap
Hos oss har vi ansatte med bred teoretisk kunnskap om barns fysiske og motoriske utvikling, kognitive utvikling, personlige og sosiale utvikling. Vi er opptatt av at ungdommene skal ha det bra når de er hos oss. Vi jobber mye med den enkelte ungdom for at de skal ha opplevelsen av at det de sier og gjør har betydning. Vi er opptatt av at ungdommene er med på alle møter som handler om dem og at deres stemme blir hørt.
Metoder vi jobber ut fra
Når vi skal velge metode og tilnærming tar vi utgangspunkt i:
- lov om barnevern, kapittel 10. Barnevernsinstitusjoner m.m.
- standardisert forløp behandling
- sosial læringsteori
- trygghet og sikkerhet
- miljøterapi
- multisystemisk analyser og terapi.
- systemorientert teori
- traumesensitiv tilnærming
Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon.Her finner du mer informasjon om bistand fra Bufetat, og henvisning fra kommunal barneverntjeneste til Bufetat om plass på institusjon, fosterhjem, familieråd, statlig hjelpetiltak, eller bistand fra et senter for foreldre og barn.
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus fører tilsyn for å sikre at alle som bor på institusjon får god omsorg og behandling. Statsforvalteren skal også følge med på at gjeldende lover og regler blir fulgt. Statsforvalteren besøker institusjonen minst to ganger i året, og snakker blant annet med beboerne om hvordan de har det på institusjonen.
Om beboerne opplever at rettighetene deres ikke blir ivaretatt, kan de klage til Statsforvalteren. De som jobber på institusjonen hjelper beboerne med klagen dersom det er ønskelig.
Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.