Botilbud for personer utsatt for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold
Er det aktuelt med botilbud?
For veiledning og vurdering om botilbud kan være aktuelt, ta kontakt med oss på telefon: 478 09 050 (åpningstider er man-fre kl. 9-15).
Hva er botilbudet?
Det nasjonale bo- og støttetilbudet (heretter kalt “botilbudet”) er trygge boliger med miljøterapeutisk oppfølging. Det er ikke et akuttilbud. Dersom en person er utsatt for vold og/eller trusler, og trenger å komme i sikkerhet raskt, er det krisesenter som er det akutte tilbudet. For mange vil det også være aktuelt med opphold på krisesenter, mens det vurderes om botilbud er aktuelt, til hen eventuelt får tilbud om plass.
Botilbudet består av leiligheter, hybler og kollektiv. Beboer kan bo i inntil 9 måneder. De ansatte har spesiell kompetanse på å jobbe med personer som er utsatt for æresrelatert vold og negativ sosial kontroll. Oppfølgingen tilpasses beboerens behov. Botilbudet er for enkeltpersoner og par, med og uten barn.
Tilbudet finnes i hele landet og driftes av kommuner i samarbeid med Bufdir.
Hvordan går man fram for å få botilbud?
Jobber du med en sak hvor det kan være aktuelt med botilbud, anbefaler vi at du tar kontakt med oss. Du vil da bli bedt om å dele relevant informasjon om situasjonen til den utsatte, slik at vi sammen kan vurdere om botilbudet er det rette tiltaket.
Hvis det er aktuelt, vil vi gjennomføre en kartleggingssamtale med den utsatte, hvor vi også finner ut av hva den utsatte kan trenge, og ønske, av oppfølging.
Se prosessen for hvordan få tilbud om plass i botilbudet
I hvilke situasjoner kan botilbud være aktuelt?
Botilbudet kan være aktuelt for personer som trenger å flytte fra familie eller partner på grunn av pågående vold og kontroll, eller frykt for personens sikkerhet ved et brudd. Det kan være flere situasjoner som kan gjøre at botilbud er aktuelt:
- Generelt er det frykt for hvilke konsekvenser det kan få å flytte fra familie eller å bryte med ektefelle/partner som sier noe om at behovet for et trygt botilbud er der
- Selve årsaken til brudd med familie/partner kan for eksempel være:
- Psykisk eller fysisk vold fra ektefelle/samboer
- Gjennomført eller frykt for tvangsekteskap
- Personer som ikke får lov å flytte for seg selv for å jobbe/studere
- Fysisk eller psykisk vold og/eller kontroll fra foreldre/familie
- Ønske om skilsmisse
- Andre situasjoner der det kan være aktuelt er:
- Frykt for konsekvenser på grunn av kjæreste, legning eller annet som familien ikke aksepterer.
- Personer som har vært etterlatt i utlandet og/eller har fått bistand til å komme tilbake til Norge
Hva slags hjelp og støtte gir botilbudet?
Når personen flytter inn i botilbudet får hen et trygt sted å bo. Den utsatte får også hjelp og støtte til å ivareta sikkerheten og komme i kontakt med aktuelle deler av tjenesteapparatet (som Nav, fastlege, skole og lignende). Det legges også til rette for å bygge nye, trygge nettverk.
Dette får utsatte personer gjennom botilbudet:
- Hjelp og støtte til å mestre en selvstendig tilværelse
- Hjelp til å komme i kontakt med det øvrige tjenesteapparatet, som for eksempel politi, NAV, fastlege, psykisk helsevern og familievernkontor
- Miljøterapeutisk oppfølging tilpasset den enkeltes behov, blant annet støtte til å bearbeide brudd med familie og/eller partner
- Hjelp og støtte til å styrke sitt sosiale nettverk og etablere nye, trygge nettverk
Hvordan jobber botilbudet med sikkerhet?
Personer utsatt for vold eller kontroll utført av personer i nære relasjoner skal alltid føle seg trygge på at det er sikkert å flytte til en leilighet, hybel eller kollektiv gjennom botilbudet. Slik ivaretas sikkerheten i botilbudet:
- Alle boligene er sikkerhetsvurdert av politiet og hvor de ligger er hemmelig
- Det gjøres en vurdering av risiko og trusselbilde av politiet i hver enkelt sak
- Ut ifra sikkerhetsanbefalingene får man tiltak som kan være: en kontaktperson i lokalt politi, voldsalarm, adressesperre og besøksforbud
- Mye av sikkerhetsarbeidet handler også om hvordan man selv ivaretar sin egen sikkerhet, både fysisk og i for eksempel sosiale medier og kontakt med familie og venner, dette får man veiledning om av de som jobber i botilbudet eller av politiet
Prosessen for å få tilbud om plass i botilbudet
For å få tilbud om en plass i botilbudet må personen være over 18 år, ha behov for sikkerhetstiltak, og ha et ønske om å ta imot hjelp og støtte i situasjonen og til å etablere seg på nytt.
En ansatt i tjenesteapparatet eller den utsatte selv kontakter Kompetanseteamet for å få mer informasjon og veiledning på om botilbudet kan være aktuelt. Dersom det er aktuelt avtales et møte for en kartleggingssamtale.
I kartleggingssamtalen deltar den utsatte, en ansatt i kompetanseteamet og eventuelt den ansatte i tjenesteapparatet som har tatt kontakt eller jobber med saken. For eksempel kan det være en ansatt på krisesenter, mangfoldsrådgiver, behandler i helsevesenet eller andre. Kartleggingssamtalen gjøres vanligvis på video eller telefon.
Kartleggingssamtalen har tre formål:
- Vurdere om botilbud er aktuelt (både med tanke på den utsattes situasjon, ønsker og behov, og om kriteriene er oppfylt)
- Innhente informasjon som er nødvendig for å vurdere hva som er aktuelle sikkerhetstiltak
- Innhente informasjon som er nødvendig for å planlegge og sikre god oppfølging dersom personen skal flytte inn i botilbudet
Kompetanseteamet har taushetsplikt og deler ikke informasjonen med noen andre uten at den utsatte samtykker til det.
Kompetanseteamet trenger samtykke fra den utsatte for å dele informasjon med andre aktører. Det er nødvendig å utveksle noe informasjon for at det skal kunne gjøres en vurdering av om man får tilbud om plass i botilbudet. I de aller fleste saker innebærer det å dele informasjon med:
- politiet for at de kan gi en sikkerhetsanbefaling
- det aktuelle botilbudet dersom personen får tilbud om plass
- krisesenter dersom personen allerede befinner seg på krisesenter – for å kunne samarbeide om saken og gi råd og veiledning om sikkerheten fram til eventuell innflytting i botilbud
Kompetanseteamet gir informasjon om samtykke i forkant eller under kartleggingssamtalen. Som alle ansatte i offentlige tjenester har vi avvergingsplikt dersom vi får kjennskap til at noens liv og helse er i akutt fare og den som er i fare ikke selv gjør tiltak for å beskytte seg (som for eksempel å oppsøke krisesenter). Dersom dette er aktuelt for den vi kartlegger snakker vi grundig sammen om det.
Med utgangspunkt i informasjonen som kommer fram i kartlegginssamtalen kommer politiet med en sikkerhetsanbefaling. Denne inneholder en vurdering av hvilke sikkerhetstiltak som er nødvendige for å ivareta sikkerheten og en vurdering av hvilket av de ulike botilbudene som er mest egnet for den enkelte.
Personer som ønsker og oppfyller kriteriene for plass i botilbudet vil få tilbud om plass i det tilbudet som er best egnet og som har ledig kapasitet.
Dersom personen av ulike grunner ikke får tilbud om plass, vil Kompetanseteamet veilede om hvilke andre tilbud eller tjenester som kan være aktuelle.
Når personen har takket ja til botilbud, koordinerer Kompetanseteamet innflytting i samarbeid med ansatte i det aktuelle botilbudet, og eventuelt med tjenesten som den utsatte er i kontakt med og politiet.