Bildedeling og samtykke
Som foreldre er vi opptatt av at barna må lære seg nettvett tidlig. Vi snakker med barna om at de må være forsiktige med hva slags bilder de legger ut av seg selv, og at de ikke skal dele bilder av andre uten samtykke.
Vi prøver også å lære dem at de ikke skal dele personlig informasjon som navn, bosted, skole og fritidsaktiviteter, fordi det kan misbrukes. Likevel kan det være lett å falle for fristelsen selv og dele bilder og videoer av barna og deres venner i sosiale medier.
Kort fortalt
- Vær varsom med å dele bilder og sensitive opplysninger om barnet ditt.
- Respekter barnets privatliv og spør alltid før du deler noe som angår dem.
- Snakk med barnet om bildedeling og samtykke.
- Bli enige om noen felles regler som alle i familien må følge.
Vær bevisst på bildedelingen
Deling av hyggelige bilder fra ferien, fra skoleavslutningen eller konfirmasjonen kan innebære risiko eller brudd på personvernet. Det gjelder også hvis du ønsker å dele bilder av andres barn. Fagmiljøer som jobber med datasikkerhet mener at jo flere bilder og jo mer informasjon som ligger ute om enkeltpersoner på nett, jo større er risikoen for at den kan misbrukes.
Du risikerer å miste kontroll på bilder du har delt åpent på internett selv om du sletter dem i ettertid Opplysningene og bildene kan være lagret og videresendt, og kan som for eksempel brukes til identitetstyveri og såkalt «deepfake”-teknologi, som er en måte å bruke kunstig intelligens for å endre på materialet. Som foreldre er det derfor viktig å ha et føre-var-prinsipp når vi vet så lite om hvordan ny teknologi og kunstig intelligens vil kunne brukes og misbrukes på nye måter.
Deling av sensitiv informasjon i grupper
Mange foreldre deltar i diskusjonsgrupper på sosiale medier. Her kan man dele bekymringer og stille spørsmål om ting som angår barnet. Når bør barnet slutte med bleie? Kan det hende at barnet mitt har ADHD? Hva gjør man hvis tenåringen nekter å gå på skolen?
Selv om man kan velge å være anonym når man legger ut et spørsmål, er det lett å glemme at man står med navn når man kommenterer på andres innlegg, og at det lett kan spores tilbake til barnet.
Barn har rett på privatliv
Artikkel 16 i barnekonvensjonen fastslår at alle barn har rett til et privatliv. Personvern og retten til privatliv handler i stor grad om å ha kontroll over hvilken informasjon som er tilgjengelig om oss for andre.
Barn har et særlig krav på beskyttelse
Alle barn har rett til privatliv, sier FNs barnekonvensjon. Barn og unge skal beskyttes mot uheldig og kommersiell utnyttelse, og de skal vernes mot misbruk av deres personopplysninger.
Snakk med barnet om samtykke på nett
Hvis du er i tvil om hva som er greit å dele om barnet, og barnet er stort nok til å ha en mening, er det lurt å ta en prat. Hva slags bilder synes barnet det er greit å dele – med hvem, og i hvilke kanaler? Kanskje kan dere bli enige om noen felles regler om deling som alle i familien må følge?
Når vi spør barnet vårt om tillatelse til å dele et bilde på Facebook, bør vi også være tydelig på hvor hvem og hvor mange som får se det og hva det innebærer.
10 råd om bildedeling og samtykke
- Spør alltid barnet før du deler bilder og annet innhold som angår barnets privatliv. Vær sikker på at barnet forstår hvem og hvor mange som vil se det du deler.
- Respekter personvernet til barn som ikke er gamle nok til å gi samtykke til deling.
- Ikke del «lettkleddbilder» av egne eller andres barn
- Aksepter at et bilde du selv synes er fint, ikke nødvendigvis oppfattes slik av barnet.
- Vær bevisst på hvordan du deler bildene. Bruk personverninnstillinger og lag lukkede grupper.
- Tenk over mengden bilder og innhold du deler. Vær klar over at jo mer innhold som ligger på nett om barnet, jo høyere er risikoen for at denne informasjonen kan samles og misbrukes.
- Slett gjerne bilder med jevne mellomrom.
- Sett grenser for besteforeldre som deler mye innhold av barnebarna.
- Vær varsom med å eksponere barna i sosiale medier i tilknytning til kommersiell virksomhet.
- Unngå å dele sensitiv informasjon om barn i diskusjonsgrupper på nett.
Les mer:
- Datatilsynet - veileder om bilder av barn på nett
- Datatilsynet om samtykke fra mindreårige
- Dele bilder av andres barn krever samtykke fra barna og foreldre (lovdata.no)
- Faktisk.no: Snakk! for samtaler med barn og unge om deres liv på nett
- Medietilsynet - hvor mye deler du på nett