Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Tilskudd til bo- og støttetilbud for personer over 18 år som har vært utsatt for ufrivillig opphold i utlandet – pilotprosjekt

  • Søknadsfristen for 2024 er 21. oktober 2024.
  • Søknaden må fremsettes gjennom søknadsportalen, som åpnes for søknader ca. 10. oktober.

Hvem kan søke?

Kommuner som allerede inngår i det nasjonale bo- og støttetilbudet for personer over 18 år som er utsatt for tvangsekteskap, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll.

Bakgrunn

Bufdir har fått i oppdrag å planlegge, iverksette og evaluere en pilot for bo- og støttetilbud for personer som returnerer fra ufrivillig opphold i utlandet, men som ikke møter kriteriene for opphold i dagens botilbud.

Piloten skal gjelde for personer som:

  • har store hjelpebehov, men som ikke er trusselutsatte
  • har en tilleggsproblematikk som gjør at de av hensyn til egen eller andres sikkerhet ikke kan oppholde seg i dagens bo- og støttetilbud.

Tilbudet skal være en utvidelse av eksisterende bo- og støttetilbud for personer over 18 år som er utsatt for tvangsekteskap, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll. Piloten skal være treårig. Bufdir skal følge opp piloten underveis. Mot slutten av pilotperioden skal det igangsettes en ekstern evaluering av pilotens måloppnåelse.

Bufdir gir per i dag tilskudd til fem kommuner i Norge som drifter det nasjonale bo- og støttetilbudet. Bo- og støttetilbudet koordineres av Bufdir ved Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold (Kompetanseteamet). Målet er å gi et tilrettelagt korttidstilbud til personer over 18 år utsatt for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Tilbudet skal være et tillegg til kommunenes lovpålagte hjelpetilbud og tjenester. Piloten vil ha et tilsvarende mål, men da med pilotprosjektets målgruppe.

Pilotprosjektet skal favne personer som har returnert fra ufrivillig utenlandsopphold og har store hjelpebehov, men som per i dag ikke fyller kriteriene for å få en plass i det eksisterende bo- og støttetilbudet fordi de ikke er trusselutsatte eller fordi de har en tilleggsproblematikk som av hensyn til egen eller andres sikkerhet ikke er forenelig med et opphold i botilbudet slik det er i dag.

Formålet er å gi brukerne hjelp innenfor trygge rammer til reetablering og til å kunne leve et så normalt liv som mulig.

Det skal etableres inntil fire nye plasser i det nasjonale botilbudet. De nye plassene bør kunne benyttes av både kvinner og menn, og eventuelt også av forelder med barn. Utvidelsen skal ivareta behovet for ekstra plasser til pilotmålgruppen. Pilotmålgruppen kan ha behov for plass i separat leilighet, eller plass i kollektiv. Det er valgt en fleksibel organisering for å imøtekomme pilotmålgruppens behov og for å forhindre lediggang av plassene. Ordinær plass skal derfor kunne benyttes av pilot-målgruppe, og plasser som opprettes som del av piloten skal kunne disponeres av ordinær målgruppe.

Bufdir skal ha det overordnede ansvaret for tilbudet, men tilbudet vil blir koordinert av Kompetanseteamet, som vurderer behovet og tildeler plasser i tilbudet. Kommunene skal ha det operative ansvaret for innhold og drift av det enkelte tilbudet.

Bakgrunnen for pilotprosjektet er anbefalinger i ekspertgrupperapport for 2019 «Det var ikke bare en ferie» og utredningen fra 2022 av en pilot for koordinert oppfølging gjennom et bo- og støttetilbud for de som returnerer fra utlandet og ikke møter kriteriene for dagens botilbud.

Hva kan det søkes om tilskudd til?

Bevilgningen for 2024 er kr 3 millioner, og kommunene kan søke om tilskudd til å dekke nødvendige kostnader for etablering og drift av bo- og støttetilbud for personer over 18 år som har vært utsatt for ufrivillig opphold i utlandet.

Tilbudet skal omfatte:

a) en trygg bolig i en overgangsperiode inntil innflytting i annen bolig

b) et støttetilbud som gir den unge hjelp til reetablering og til å kunne leve et så normalt liv som mulig

Det forutsettes at kommunene setter seg grundig inn i utlysningsteksten og vedlagt prosjektplan før søknaden fremsettes.

Søknadsbehandling

Bufdir vil igangsette søknadsbehandlingen så snart søknadsfristen er utløpt. Vi forventer å kunne ferdigstille søknadsbehandlingen i november 2024.

Søknadsbehandlingen vil være skjønnsmessig, og det vil vektlegges at søknaden er konkret og av god kvalitet med tanke på å beskrive hvordan kommunen planlegger å etablere og drifte tilbudet. Søknaden må videre synliggjøre at kommunens planlagte tilbud er i henhold til utlysningsteksten og vedlagte prosjektplan.

Dersom søknaden og det planlagte tilbudet i liten grad er utformet og tilpasset utlysningsteksten og prosjektplanen, vil søknaden påregnelig avslås.

Tilskuddets størrelse fastsettes ellers skjønnsmessig ut fra en samlet vurdering av blant annet:

  • tilgjengelige midler
  • antallet søknader og samlet omsøkt beløp
  • søknadens innhold, kvalitet og budsjett
  • andre forhold av betydning for tilbudets utforming og pilotprosjektets gjennomføring

Bufdir ser det ellers som ønskelig å kunne hente ut kunnskap og erfaringer fra flere kommuner som deltakere i pilotprosjektet, og vil derfor som et utgangspunkt spre de aktuelle plassene i flere kommuner.

Vedtak om tilskudd for deltakelse i pilotprosjektet er ikke enkeltvedtak i henhold til forvaltningsloven § 2 b og vedtakene kan ikke påklages.

Kontakt

Knut Aase
E-post: knut.aase@bufdir.no
Telefon: 466 15 149