Ingen norske kommuner har nettsider som er universelt utformet
Dårligst ut kom kommunene i Viken. I snitt hadde nettsidene 40 feil. Analysen er gjort med automatiske kontrollverktøy. Forskerne peker på at bruk av slike automatiske sjekkere har sin begrensing og anbefaler manuell kontroll i tillegg.

Til tross for at Norge har hatt krav til universell utforming av nettsider i ti år, hadde alle kommunale og fylkeskommunale brudd på disse kravene da forskere undersøkte dem i fjor.
Norge har hatt lovgivning om universell utforming av nettsider siden 2013. Reglene er knyttet til de internasjonale retningslinjene for tilgjengelig nettinnhold– Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). En forskergruppe ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) på Gjøvik ønsket å undersøke tilstanden på kommunenes nettsider for innbyggerne, knyttet opp til kravene i WCAG.
De ønsket å finne ut:
- Hvor mange av kommunenes nettsteder er tilgjengelige for personer med nedsatt funksjonsevne?
- Hva er de vanligste bruddene på kravene til tilgjengelighet på kommunale nettsteder?
- Hvilke WCAG-krav er brutt og må fikses på hvert nettsted?
- Hva er forholdet mellom antall innbyggere i kommunene og tilgjengeligheten på nettstedet?
Testene ble gjort i 2022 ved hjelp av verktøyene TAW og WAVE. Både kommunale og fylkeskommunale nettsider ble undersøkt.
Ingen nettsider var feilfrie
Da alle nettsidene var undersøkt viste det seg at ingen av verken fylkeskommunale eller kommunale nettsider var feilfrie. De vanligste feilene var for lav kontrast i tekst og illustrasjoner, ikke riktig bruk av overskriftsnivåer, tomme lenker eller menyvalg som ikke hadde en god forklaring på hvor de ledet og ble uforståelige for synshemmede med skjermleser. I tillegg manglet ofte et alternativt format på visuelle elementer slik at synshemmede ikke får samme tilgang til informasjonen i det visuelle elementet.
Feilene som ble oppdaget rammer særlig synshemmede besøkende til nettsidene. Kommuner med færre innbyggere hadde flere feil enn folkerike kommuner. Årsaken til det svikter er mange, skriver forskerne bak undersøkelsen i en kronikk på forskning.no. Hyppige skifte av ansatte som har ansvar for nettsider, manglende kunnskap om IKT og design, samt for lite bevissthet om universell utforming, trekkes fram som årsaker til at kravene om universell utforming ikke overholdes.
Forslag om felles mal for kommunale nettsider
Som tiltak for bedre manglende universell utforming av kommunale og fylkeskommunale nettsider foreslår forskerne i kommunesammenheng et felles malverk for nettsider slik at kommunale nettsider blir gjenkjennbare i struktur på tvers av kommunegrenser, i tillegg til at malene er universelt utformet. Dette vil være en stor besparelse og øke tilgjengeligheten for flere, mener forskerne bak undersøkelsen.
Hele undersøkelsen: An Analysis of Web Content Accessibility of Municipality Websites for People with Disabilities in Norway: Web Accessibility of Norwegian Municipality Websites