Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Skole og utdanning

Et flertall av elever oppgir at det er aksept for å være skeiv på sin skole og mange skeive har opplevd støtte som skeiv på studiested. Samtidig er «homo» et vanlig skjellsord i skolen, og bifile gutter og transpersoner er særlig utsatt for trakassering i utdanning.

  • Bruk gjerne Bufdirs lhbt+-ordliste hvis du er i tvil om hva ord betyr.

    Lhbt+ brukes gjennomgående

    Vi bruker i hovedsak begrepene lesbisk, homofil, bifil, transperson, variasjon i kroppslig kjønnsutvikling (interkjønn/intersex) og skeive. Dette blir forkortet til «lhbt+-personer». «Lhbt+-personer» brukes som et paraplybegrep for gruppen som helhet.

    Vi bruker ulike forkortelser

    Vi bruker betegnelsen «lhb-personer» der forskningsrapporter omhandler lesbiske, homofile og bifile spesifikt.

    Vi bruker betegnelsen lhb+ når vi omtaler lesbiske, homofile, bifile og personer med andre seksuell orientering enn heterofil. I statistikk fra SSB bruker de «ikke-heterofil» om denne gruppa.

    Vi bruker lhbt-personer når vi snakker om lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

    I mange tilfeller bruker vi forkortelsen «lhbt+-personer» som en samlebetegnelse for feltet generelt, uten at vi nødvendigvis omtaler alle gruppene under lhbt+-paraplyen spesifikt.

    Interkjønn, variasjon i kroppslig kjønnsutvikling og kjønnskarakteristika

    Interkjønn/intersex er et paraplybegrep som viser til kroppslig mangfold blant personer født med atypiske kjønnskarakteristika. Få personer bruker betegnelsen interkjønn/intersex om seg selv i Norge. Vi bruker derfor også betegnelsen variasjon i kroppslig kjønnsutvikling.

    Seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika

    «Seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika» beskriver hele feltet, mens forkortelsene lhbt, lhb+, lhbti, lhbtiq og lhbt+ i utgangspunktet beskriver identiteter. Seksuell orientering med videre favner bredere enn lhbt+, ettersom alle har seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika.

    Skeiv

    Skeiv er en norsk oversettelse av det engelske begrepet «queer». På nettsidene bruker vi skeiv som en som en samlebetegnelse for alle som bryter med normer for kjønn og seksualitet, og som et synonym til lhbt+.

Aksept i videregående opplæring

Et flertall av elever i videregående opplæring oppgir at det er toleranse/aksept for å være skeiv på sin skole. Samtidig er det relativt mange som er uenige, særlig når det gjelder andre kjønnsidentiteter enn cis.

Toleranse/aksept i for skeive minoriteter videregående opplæring

Andel som er enig/uenig i påstanden. Elever i videregående opplæring. 2024.

Hovedinndeling
Grad av enighet
Sekundærinndeling
Påstand

Et flertall av elever i videregående opplæring oppgir at det er aksept/toleranse for å være skeiv på sin skole. Det er en lavere andel som er enig i denne påstanden når det gjelder kjønnsidentitet enn seksuell orientering. For begge påstander er det relativt mange som er uenige at det er aksept/toleranse.

Tallene er hentet fra en spørreundersøkelse blant elever i videregående skole. Utvalget av 2431 elever: 54,6 prosent jenter, Deltagerne kom fra syv fylker, 44 skoler og 16 utdanningsprogram. Nærmere 54 prosent av elevene går på studieforberedende utdanningsprogram, og dermed rundt 46 prosent på yrkesfag. En hovedvekt av deltakerne, 53,8 prosent var fra Buskerud. Elever fra Oslo er i liten grad med i undersøkelsen.

Les mer om datagrunnlaget i rapporten: En skolehverdag under press: Jakten på trygghet og tilhørighet

Last ned Excel (all data)Med statistikk om Toleranse/aksept i for skeive minoriteter videregående opplæring

Trivsel i videregående opplæring

Ungdata-undersøkelsen viser at det store flertallet av elever i videregående opplæring trives på skolen. Samtidig er det en noe lavere andel blant ungdom med skeiv seksuell orientering (79 prosent) sammenlignet med heterofile ungdom (88 prosent).

Kilde

Bakken 2024

Støtte til lhbt+-personer på studiested

Et stort flertall har opplevd støtte til lhbt-personer på studiestedet. Flere har observert en støtte for lhbt-personer generelt enn at de har opplevd at noen har gjort det for en selv personlig.

Støtte til skeive på studiested

Andel som har opplevd støtte til skeive, personlig og generelt. 2020.

Hovedinndeling
Gruppe
Sekundærinndeling
Opplevelse

Bifile menn har i mindre grad enn andre opplevd personlig støtte på studiested

Når det gjelder å bli personlig støttet, forsvart eller beskyttet, var det lavest andel blant bifile menn (44 prosent) og høyest andel blant homofile menn (64 prosent) som hadde opplevd dette. Forskjellen er signifikant etter kontroll for bakgrunnsfaktorer. Blant lesbiske kvinner (57 prosent) og bifile kvinner (60 prosent) var det ikke signifikante forskjeller.

Et stort flertall blant både binære transpersoner (83 prosent) og ikke-binære transpersoner (73 prosent) hadde erfart slik støtte. Det er ikke signifikante forskjeller mellom gruppene

Bifile menn har i størst grad observert støtte til lhbt+-personer

Når det gjelder å ha observerte noen som støttet, beskyttet eller fremmet lhbt-personer og deres rettigheter på studiested, ser vi at andelen blant menn varierte mellom 75 prosent blant homofile menn, til og 91 prosent blant bifile menn). Etter kontroll for bakgrunnsfaktorer var forskjellen var signifikant mellom heterofile menn og hver av de to andre gruppene.

For kvinner varierte andelene mellom 84 prosent blant lesbiske kvinner, til 94 prosent blant heterofile kvinner, men disse forskjellen er ikke signifikante en etter kontroll for bakgrunnsfaktorer.

Ser vi på kjønnsidentitet varierte andelen mellom 86 prosent blant binære transpersoner, og 96 prosent blant ikke-binære transpersoner. Ingen av forskjellene mellom gruppene var signifikante

Kilde: Andersen, N., Eggebø, H., Stubberud, E. og Holmelid, Ø. (2021). Seksuell orientering, kjønnsmangfold og levekår. Resultater fra spørreundersøkelsen 2020. Bergen: Universitetet i Bergen.

Les om datagrunnlaget i rapporten.

Last ned Excel (all data)Med statistikk om Støtte til skeive på studiested

Mobbing

Lhb+-ungdom oppgir i større grad enn heterofil ungdom både at de blir mobbet og mobber andre.

Mobbing

Andel som har blitt mobbet og mobbet andre, etter seksuell orientering. 2024

Hovedinndeling
Mobbing
Sekundærinndeling
Gruppe

Det er betydelig høyere andel blant lhb+-ungdom som oppgir at de har blitt mobbet enn heterofil ungdom. Det er også langt høyere andel som oppgir at de mobber andre. I den samme undersøkelsen er det også en lavere andel blant skeiv ungdom enn heterofil ungdom som oppgir at de trives på skolen.

Dataene er hentet fra Ungdata-undersøkelsen 2024.

Elever på videregående fikk spørsmål om seksuell orientering. Ut fra en liste med ulike typer seksuelle orienteringer ble de bedt om å krysse av for det som passet best. Det var egne svaralternativer for dem som opplever seg som usikre eller søkende, og for dem som ikke ønsket å svare.

Les mer om datagrunnlag i rapporten.

Last ned Excel (all data)Med statistikk om Mobbing

Levekårsundersøkelsen blant skeive viser også at det er signifikante forskjeller i forekomst av mobbing mellom ulike grupper av skeive, og at det særlig er høye andeler som har opplevd mobbing blant transpersoner. Tidligere studier har også vist at skeive ungdom er mer utsatt for mobbing og nedsettende ordbruk relatert til deres seksuelle orientering.

Kilde

Anderssen m.fl. 2021

Kilde

Bendixen og Kennair 2008, Roland og Auestad 2009, Slåtten 2015

Homo som skjellsord i skolen

Mer enn dobbelt så mange skeive som andre ungdom har opplevd at noen på en sårende måte har kalt dem for «hore», «homo» eller andre ord med seksuelt innhold. Undersøkelsen ser ikke på hvorvidt denne trakasseringen forekommer på skolen eller andre steder.

Kilde

Kathinka Trampe-Ewert 2021

Verbal seksuell trakassering

Andel som har opplevd verbal seksuell trakassering to eller flere ganger de siste 12 månedene. 2018

Hovedinndeling
Utsatthet
Sekundærinndeling
Gruppe

Skeiv ungdom er mer utsatt for verbal seksuell trakassering enn andre

Mer enn dobbelt så mange skeive som andre ungdom i Oslo har opplevd at noen på en sårende måte har kalt dem for «hore», «homo» eller andre ord med seksuelt innhold to eller flere ganger de siste 12 månedene

Studien viser at litt under 19 prosent av dem som oppgir skeiv orientering rapporterer at de har blitt utsatt for verbal seksuell trakassering de siste 12 månedene, mot 8 prosent av dem som oppgir heterofil orientering og rundt 8 prosent av dem som ikke identifiserer seg som noen av delene.

Skeiv ungdom rapporterer om høyere nivåer av psykiske helseplager

Nærmere 70 prosent av de med skeiv seksuell orientering oppgir å være «ganske mye plaget» eller «mye plaget» med psykiske helseplager, mot 48 prosent av de med heterofil orientering. Dette indikerer at det er en stor forskjell i psykiske helseplager mellom ungdommer med heterofil og skeiv seksuell orientering.

Sammenheng mellom verbal trakassering og psykisk helse

Analysen viser at skeiv ungdom rapporterer betydelig høyere nivåer av psykiske helseplager sammenlignet med heterofil ungdom, og noe av dette kan forklares av at denne gruppen oftere opplever verbal seksuell trakassering.

Det er ingen tegn til at det å bli utsatt for verbal trakassering påvirker skeive ungdommers psykiske helse mer enn andre ungdommer, men det at ungdom med skeiv seksuell orientering oftere utsettes for denne typen trakassering, innebærer at disse ungdommene likevel rammes hardere av den store utbredelsen av kjønns- og homonedsettende språk blant ungdom.

Grafen er hentet fra Kathinka Trampe-Ewert (2021): «Homo» og «hore»: om betydningen av kjønns- og homonedsettende språk for skeive ungdommers psykiske helse.

Artikkelen bygger på spørreundersøkelsen «Ung i Oslo 2018» med svar fra 11 225 elever i videregående opplæring.

For å måle verbal seksuell trakassering ble ungdommene bedt om å svare på spørsmålet «Har du i løpet av de siste 12 månedene blitt utsatt for noe av dette på en måte som du absolutt ikke likte?», med underspørsmålet «at noen på en sårende måte kalte deg for hore, homo eller andre ord med seksuelt innhold». Svaralternativene på spørsmålet var «ingen ganger», «1 gang», «2–5 ganger» og «6 eller flere ganger». I analysene er variabelen dikotom der referansekategorien ikke utsatt består av dem som oppga «ingen ganger» eller «1 gang» og gruppen utsatt består av dem som oppga å ha blitt utsatt to eller flere ganger.

Les mer om datagrunnlaget og metode i artikkelen.

Last ned Excel (all data)Med statistikk om Verbal seksuell trakassering

Tidligere forskning om homorelaterte skjellsord i skolen

Tidligere forskning har vist at homorelaterte skjellsord er utbredt i skolen. En undersøkelse, basert på tall fra 2010, fant at «homo» var et utbredt skjellsord i skolen. Undersøkelsen viste at over halvparten av guttene hadde kalt en venn for homo den siste uken, vesentlig mer enn blant jentene. Litt under halvparten av guttene hadde kalt en de ikke liker for homo den siste uken, mens en fjerdedel av jentene hadde gjort det samme.

Den samme undersøkelsen viser at å bli utsatt for homo-relaterte kallenavn er knyttet til høyere grad av depresjonssymptomer. Særlig gutter som ble mobbet med kallenavn som "homo", "soper" eller lignende viste høyere grad av depresjonssymptomer.

Kilde

Slåtten, Andersse og Hetland 2015

Hvorfor brukes ordet "homo" som skjellsord?

Tidligere forskning har vist at å bruke begrepet «homo» som skjellsord i skolen ikke nødvendigvis handler om homoseksualitet, men kan være knyttet til at en gutt oppfattes som «femi». Med andre ord kan bruk av «homo» som skjellsord handle mer om kjønnsuttrykk, enn om seksuell orientering.

Dette har også resonans i nyere forskning, som viser at særlig gutter ofte bruker «homo» som skjellsord og annet fordomsfullt og diskriminerende språk sammen med venner, men at intensjonen bak det ikke nødvendigvis er knyttet til diskriminerende eller fordomsfulle holdninger eller praksis. Studien peker på at humor som går på seksuell orientering ofte brukes for å peke på en eller annen form for normbryting knyttet til maskulinitet, men ikke for å snakke nedsettende om klassekameratenes faktiske seksuelle identitet.

Like fullt kan bruken av kallenavn og mobbeord knyttet til seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk bidrar til å opprettholde fremstillingen av annerledeshet og det å være ikke-heterofil og ikke-cis som noe negativt.

Kilde

Røthing og Bang Svendsen 2009

Kilde

Vike Johannesens 2021

Trakassering i utdanning

Bifile menn og transpersoner er mest utsatt for trakassering på studiested.

Trakassering fra lærere og medstudenter

Andel som har blitt trakassert minst en gang de siste 12 månedene. 2020

Hovedinndeling
Gruppe
Sekundærinndeling
Utøver av trakassering

Bifile menn og transpersoner er mest utsatt for trakassering på skolen

Undersøkelsen viser at alle gruppene har opplevd trakassering på studiested, men i ulik grad. Det er medstudenter som de fleste oppgir at har utøvd trakasseringen. Blant bifile menn finner vi en stor andel som rapporterer at de har blitt trakassert av medstudenter.

Det var flest blant transpersoner som oppga at de hadde blitt trakassert av medstudenter. Gruppene som i minst grad rapporterte å ha blitt trakassert av lærere er bifile kvinner, mens heterofile menn, bifile kvinner og cispersoner i minst grad opplevde trakassering fra medstudenter.

Cisperson

Å være cisperson, ciskjønnet eller cis innebærer å identifisere seg med kjønnet man fikk tildelt ved fødsel. Begrepet er tatt i bruk som en motsats til transbegrepene og tydeliggjør at alle har en kjønnsidentitet. Både heterofile, bifile, homofile, lesbiske og personer med variasjon i kroppslig kjønnsutvikling kan være cispersoner.

Kilde: Andersen, N., Eggebø, H., Stubberud, E. og Holmelid, Ø. (2021). Seksuell orientering, kjønnsmangfold og levekår. Resultater fra spørreundersøkelsen 2020. Bergen: Universitetet i Bergen.

Les om datagrunnlaget i rapporten.

Last ned Excel (all data)Med statistikk om Trakassering fra lærere og medstudenter

Livstilfredshet blant transpersoner i høyere utdanning

Studenter som identifiserer seg som transpersoner i større grad opplever psykososiale byrder enn andre studenter. Funnene må tolkes med forsiktighet, ettersom binære og ikke-binære transpersoner utgjør en svært liten andel av utvalget.

Kilde

Anderssen m.fl. 2020

Ensomhet og psykiske lidelser blant studenter som er transpersoner

Andel studenter som oppgir å føle seg isolert fra andre, føler de mangler noen å være sammen med og som oppgir å ha psykiske lidelser, etter kjønnsidentitet. 2018

Hovedinndeling
Plage
Sekundærinndeling
Kjønnsidentitet

Studenter som er transpersoner er mindre tilfredse med livet

Studenter som er transpersoner, rapporterer om mer ensomhet enn studenter som er cis-personer. 37 prosent av binære transpersoner og 46 prosent av ikke-binære transpersoner oppgir at de føler seg isolert fra andre, sammenliknet med 15 prosent blant cismenn og 17 prosent blant ciskvinner.

Binære og ikke-binære transpersoner rapporterte også om flere symptomer på psykiske belastninger, mer selvskading og høyere forekomst av tanker om, og forsøk på, selvmord. Studenter som er transpersoner oppga dermed betydelig flere psykososiale byrder enn studenter som er cispersoner, men analysen viser ingen signifikante forskjeller mellom binære og ikke-binære transpersoner.

Funnene må tolkes med forsiktighet, ettersom binære og ikke-binære transpersoner utgjør en svært liten del av utvalget.

Kilde

Anderssen m.fl., 2020

Kilde: Anderssen, Sivertsen, Lønning og Malterud (2020). Life satisfaction and mental health among transgender students in Norway. Dataene er hentet fra Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse fra 2018.

Last ned Excel (all data)Med statistikk om Ensomhet og psykiske lidelser blant studenter som er transpersoner

Mer kunnskap

Stadig flere undersøkelser inkluderer seksuell orientering som en bakgrunnsvariabel i sine undersøkelser. Dette gjør at vi i dag har et bedre datagrunnlag for å si noe om hvordan skeive har det på ulike arenaer, inkludert skole og studiested. Det er likevel relativt lite forskning om trivsel i skole og utdanning for skeive.

Kilder

Anderssen, N., Sivertsen, B., Lønning, K.J. og Malterud, K. (2020). Life satisfaction and mental health among transgender students in Norway. BMC Public Health 20,138

Anderssen, N., Eggebø, H., Stubberud, E. og Holmelid, Ø. (2021). Seksuell orientering, kjønnsmangfold og levekår. Resultater fra spørreundersøkelsen 2020. Bergen: Universitetet i Bergen

Anderssen, N. & Malterud, K. (red) (2013). Seksuell orientering og levekår. Bergen: Uni Helse

Arseneault, L., Walsh, E., Trzesniewski, K., Newcombe, R., Caspi, A., & Moffitt, T. E. (2006). Bullying victimization uniquely contributes to adjustment problems in young children: A nationally representative cohort study. Pediatrics, 118 (1), 130–138

NOU (2015:2). Å høre til – Virkemidler for et trygt psykososialt skolemiljø. Norges offentlige utredninger. Oslo: Kunnskapsdepartementet

Idsøe, T., Dyregrov, A., & Idsøe, E. C. (2012). Bullying and PTSD symptoms. Journal of Abnormal Child Psychology, 40(6), 901–911

Roland, E., og Austad, G. (2009). Seksuell orientering og mobbing. Senter for adferdsforskning: Universitetet i Stavanger

Røthing, Å. og Bang Svendsen, S.H. (2009). Seksualitet i skolen: perspektiver på undervisning. Cappelen Damm

Slåtten, H., Anderssen, N. og Hetland, J. (2015). Gay-related name calling among Norwegian adolescents - harmful and harmless. Scandinavian Journal of Psychology 2015 (56), 708-716

Vatn, A.S., Bjertness, E. og Lien, L. (2007). Mobbing og helseplager hos barn og ungdom. Tidsskrift for Den norske legeforening, 127(15), 1941-1944

Har du spørsmål?

Erle Inderhaug

seniorrådgiver

erle.inderhaug@bufdir.no