Har unge voksne rett til fosterhjem som ettervernstiltak?
Hovedformålet med utredningen har vært å vurdere om det er behov for å innføre en egen lovfestet rett til å videreføre fosterhjem som ettervernstiltak.
Metode
Det er gjort en litteraturgjennomgang av sentral litteratur, det er hentet inn tall fra SSB for ettårige aldersgrupper (15-24 år) over en 5 årsperiode (2018-2022) for ulike kategorier av fosterhjem og det er samlet inn tall og redegjørelser fra statsforvalterne over omfanget av klager knyttet til ettervern fra 2020 og fram til i dag. Landsforeningen for barnevernsbarn og Fosterhjemsforeningen har også gitt innspill til utredningen. Av tidsmessige årsaker er kunnskap fra en workshop med Bufdirs brukerråd på barnevernfeltet, fagpersoner og forskere om ettervern ikke innarbeidet i utredningen.
Hovedfunn
Det er store forskjeller mellom barnevernstjenestene i hvordan arbeidet med ettervern er organisert, hvilke tiltak som er tilgjengelige og hvor mange ungdommer som følges opp med ettervern. En for stor andel av ungdommen har ikke hatt reell påvirkning knyttet til planlegging eller gjennomføring av sine ettervernstiltak og involveres for sent i prosessen. Det synes å være usikkerhet blant kommunene og tjenestene knyttet til ettervernsarbeidet når det gjelder ansvarsavklaring og hvilke tiltak barnevernet og kommunen bør tilby i ettervernsfasen. Det er den kommunen som har iverksatt tiltak etter barnevernsloven før ungdommen fylte 18 år, som er ansvarlig for eventuelt å opprettholde disse tiltakene eller erstatte dem med andre tiltak, men det er uklare ansvarsforhold mellom kommuner. Kommunene har svake insentiver for å tilby de unge voksne ettervern, sammenlignet med andre barnevernstiltak. En relativt liten andel av ungdommen, 30-40 prosent av de unge som har mottatt tiltak fra barneverntjenesten når de er 16-17 år, samtykker til ettervernstiltak. Ettervernstiltakene avsluttes for tidlig, det vil si allerede tidlig i tjueårene.
Vurderinger og anbefalinger
Bufdir anbefaler ikke å innføre en egen rett til videreføring av fosterhjem som ettervernstiltak. Bufdir mener det er behov for å tydeliggjøre gjeldende rett når det gjelder valg av ettervernstiltak ved å gjøre presiseringer i saksbehandlingsrundskrivet. Vi anbefaler å oppdatere informasjonsbilaget som følger som vedlegg til fosterhjemsavtalen med informasjon om ungdommens rett til ettervernstiltak, samt opplyse om at fosterhjemsavtalen kan benyttes når fosterhjem brukes som ettervernstiltak. Videre vurderer vi at det kan være hensiktsmessig å utvikle en egen opplæringsmodul om ettervern i Solid.
Kontakt oss
Trenger du hjelp til å finne noe, kontakt oss på e-post forskning@bufdir.no.