Hva foreldre sier om sin egen involvering i barnas digitale aktiviteter i hverdagen. En flermetodisk systematisk oversikt.
Denne studien undersøker hva foreldre sier om sin involvering i og bekymringer knyttet til barns digitale hverdag. Foreldreinvolvering omfatter både aktiv deltakelse og et bredere spekter av engasjement og foreldremediering.
Metode
Rapporten bygger på systematiske søk i databaser og etter grå litteratur. Studienes interne validitet ble vurdert og kontrollert av flere forskere. Funnene er rapportert separat for kvalitative og kvantitative studier, med en samlet diskusjon. Det er manglende forskning på foreldre til små barn (før skolealder), eldre tenåringer (17-18 år), foreldre med lavere sosioøkonomisk status og innvandrerforeldre. Dette begrenser forståelsen av foreldres involvering og behov. Rapporten ser kun på foreldrenes perspektiver, men barnas egne erfaringer bør inkluderes i fremtidig forskning og politikkutforming.
Hovedfunn
Foreldre er opptatt av både muligheter og utfordringer ved barns digitale aktiviteter. Det finnes mange ulike perspektiver på hvordan dette påvirker familiehverdagen. Foreldre til barn i barneskolen og ungdomsskolen ønsker å involvere seg mer i barnas digitale liv. De lager regler for digital aktivitet og bruker digital foreldrekontroll. Mange foreldre snakker med barna om digitale medier, spiller sammen med dem, eller ser på digitale medier sammen med barna sine. De ser også på digitale medier som en læringsarena og en viktig fritidsinteresse for barna. Foreldre er usikre på egne avgjørelser og bekymret for barnas skjermtid, innholdet de ser, sosiale medier, sosialt press, mobbing og digitalt utenforskap. Konflikter med barna om regulering kan være utfordrende. Foreldre til gutter er ofte bekymret for voldelig innhold, pengebruk på internett, pornografi og avhengighet til dataspill. Foreldre til jenter er ofte bekymret for hvordan jenter fremstiller seg på nettet, deling av bilder og risikoen for å bli lurt av fremmede. Mange foreldre føler at de mangler kompetanse til å støtte barna i deres digitale hverdag.
Vurderinger og anbefalinger
Rapporten kan ikke gi konklusjoner om effekten av ulike foreldrepraksiser eller hvordan barns digitale aktiviteter påvirker dem over tid. Usikkerhet og kunnskapsmangel hos foreldre kan indikere behov for styrket veiledning og informasjon til foreldre. Foreldre oppfatter både positive og negative sider ved barns digitale aktiviteter. En nyansert tilnærming kan bidra til mer treffsikre tiltak.
Kontakt oss
Trenger du hjelp til å finne noe, kontakt oss på e-post forskning@bufdir.no.