Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Visste du at det finnes tre ulike typer fosterhjem?

Publisert

Det finnes både kommunale og statlige fosterhjem. Men hva er forskjellen?? Her kan du lese mer om det.

En gutt snakker med sin fosterfar
Illustrasjonsfoto
ByAksel

VARMT HJERTE: Det finnes tre ulike typer fosterhjem. Felles for dem alle er et varmt hjerte og et brennende ønske om å hjelpe barn og unge
Kommunalt fosterhjem

De aller fleste fosterhjem er ordinære, kommunale fosterhjem. Det finnes ca 9000 slike fosterhjem i Norge i dag, og det er alltid behov for flere.

Barn og unge som trenger et nytt sted å bo foretrekker ofte å flytte til noen de kjenner fra før. Derfor forsøker vi alltid å finne et fosterhjem blant familiemedlemmer, slektninger eller andre i barnets nettverk eller nærmiljø. Det vil føles tryggere for barnet å fortsette å bo i samme kommune, gå i samme barnehage/skole og opprettholde trygge relasjoner.

De fleste fosterhjem jobber ved siden av, men man blir ofte frikjøpt fra jobben i starten for å ha nok tid til å følge opp barnet. 

Barna som kommer i fosterhjem er fra 0-18 år, men oftest i skolealder. De har ulik bakgrunn, og har opplevd ulik grad av belastninger og utfordringer som fosterforeldrene må hjelpe dem med å håndtere. Derfor får fosterforeldre tilbud om ulike videreopplæringskurs gjennom fosterhjemstjenesten. Disse kursene gjør deg bedre rustet til å forstå og hjelpe barnet du har omsorgen for. I tillegg blir du fulgt opp av barneverntjenesten i kommunen der du bor.

Barn som bor i fosterhjem skal som regel opprettholde kontakten med egne foreldre og søsken. Det er en viktig oppgave for fosterforeldrene å legge til rette for det i samråd med barneverntjenesten.

Vurderer du å bli fosterhjem må du først gjennomføre et opplæringsprogram hvor du finner ut om fosterhjemsoppdraget er noe for deg og din familie.

Les mer om opplæringen for nye fosterhjem

Dame som holder rundt en jente med langt hår

Illustrasjonsfoto: Tine Poppe

Statlig fosterhjem med spesialisering

Et spesialisert fosterhjem er et statlig fosterhjem. Dette er en fulltidsjobb med lønn og betingelser som statlig ansatt.

Som spesialisert fosterhjem får du grundig opplæring og tett oppfølging (derav ordet spesialisering), og du jobber som en del av et team med alle fagpersonene rundt barnet. Du har i tillegg en fast rådgiver som du kan ringe når som helst på døgnet.

Man lønnes uavhengig av om man har plassering eller ikke, og inngår oppdragsavtale med full lønn og betingelser, som for eksempel pensjon, ferie og avlastning.

Et spesialisert fosterhjem tar imot ungdom med særlig behov for oppfølging, og det er ønskelig med kunnskap og erfaring, men ingen formelle krav til utdanning.

Les også: Vi søker flere spsialiserte fosterhjem!

Statlig beredskapshjem

Et beredskapshjem er et hjem som kan ta imot barn og unge på kort varsel når en hastesituasjon oppstår. I likhet med spesialiserte fosterhjem er man engasjert av Bufetat på fulltid, med full lønn og betingelser uavhengig av om du har et barn hos deg eller ikke.

Som beredskapshjem må du være klar for å ta imot et barn når som helst på døgnet, og dette stiller store krav til fleksibilitet og nærhet til hjemmet. Det er også her ønskelig med erfaring eller kunnskap om barn og unge, men ingen krav om utdanning.

Et beredskapshjem har omsorgen for barn og unge for en liten periode, inntil en mer varig omsorgsløsning er funnet, eller til de flytter tilbake til foreldre. Som beredskapshjem får du tett oppfølging av egne konsulenter i Bufetat som gir opplæring og kontinuerlig veiledning.

Les også Ledig oppdrag som beredskapshjem

VIL DU VITE MER?

For å få mer informasjon om fosterhjem, beredskapshjem og spesialiserte fosterhjem kan du melde deg på et uforpliktende informasjonsmøte her.

Hvis du har lyst til å starte på opplæringsprogram for nye fosterforeldre kan du sende e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no.

Fosterhjemstjenesten region øst.

Telefon: 466 16 800