Mange voksne tror at ungdom vet veldig mye om sex og at dette fører til at de debuterer tidligere, får seksuelle problemer eller blir uønsket gravide. Forskning viser tvert imot at jo mer du vet om egen kropp og seksualitet, desto lettere er det å ta valg som er gode og riktige for deg selv.
De unge i dag er tryggere på egen kropp og seksualitet, dyktigere til å bygge relasjoner til andre og flinkere til å bruke prevensjon – både for å beskytte seg mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner.
Forskning sier også at jo tidligere barn lærer om – og får et språk knyttet til – egen kropp og seksualitet, jo bedre rustet er de til å si fra om seksuelle overgrep.
Debutalderen er stabil
Debutalderen i Norge har vært stabil i mange tiår. Gjennomsnittlig debutalder for jenter er cirka 16,7 år og for gutter cirka 17,9 år. De fleste unge oppgir at hovedgrunnen til at de har samleie er at de er forelsket, uavhengig av hvor lang tid de har kjent hverandre.
Som foreldre må vi huske at ungdom har et annet tidsperspektiv enn oss voksne. Det vi oppfatter som et kort og flyktig forhold, kan for den unge oppleves seriøst og inneholde kjærlighet, emosjonelt engasjement og ømhet. På samme måte kan det være holdninger og kanskje fordommer vi har med oss fra egen oppvekst som vi ikke nødvendigvis ønsker å bringe videre.
Ungdom flest debuterer seksuelt med en kjæreste som de er i et forhold med og for de fleste er det en handling som både har vært planlagt og ønsket
Barnet ditt er et seksuelt vesen
Alle foreldre ønsker kun det beste for barnet sitt. Forhåpentlig vis gjelder det også at barnet skal få et godt seksualliv, når han eller hun er klar for det. Men det kan være vanskelig for foreldre å tenke på barnet sitt som et seksuelt vesen, på samme måte som det er fremmed for barn og unge å tenke på at foreldrene har sex.