Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

De fem kjærlighetsspråkene

Noen viser kjærlighet med fysisk nærhet eller gode ord, mens andre synes det viktigste er å sette av tid sammen i en hektisk hverdag. Hvilket kjærlighetsspråk snakker du? Og vet du hva kjæresten setter mest pris på?

Par står utenfor huset omgitt av barneleker

God omsorg for barn er også å ta vare på seg selv og parforholdet. Når foreldrene har det bra sammen gir det overskudd som kommer barna til gode.

Antropologen Gary Chapman har kommet fram til det han kaller kjærlighetens fem språk. Det handler om hvordan du viser partneren din at du bryr deg om ham eller henne, og om at du må bruke et «språk» kjæresten din forstår.

Ofte legger vi ikke merke til partnerens måter å vise oss omsorg, men tar det mer eller mindre for gitt. Vi kan nemlig ofte være innstilt på et annet kjærlighetsspråk enn det partneren vår er.

Derfor er det et poeng å bli «flerspråklig» i kjærlighet og lære seg å kommunisere på den måten partneren foretrekker.

1. Anerkjennende ord

Det vi sier til hverandre som anerkjenner den andres personlighet, handlinger, holdninger eller verdier. Mange trenger å høre at man er ønsket og elsket. Ved å anerkjenne partneren din, viser du din støtte og hvorfor du liker å være sammen med akkurat ham eller henne.

Hvis du har en partner som trenger anerkjennende ord er ikke tause handlinger nok. I hverdagen kan det handle om en melding for å si at du tenker på ham eller henne, hilse og gi en klem når du kommer eller går, og kanskje aller viktigst: si takk for de små tingene.

2. Tid for hverandre

Dette kjærlighetsspråket handler om å prioritere tid til å være sammen. Tid er for mange noe vi har lite av i hverdagen. Du kan vise at du gjerne vil tilbringe tid sammen med kjæresten ved å invitere ham eller henne på en date - og sørge for at ikke mobil eller PC kommer i veien for å være sammen.

3. Gaver

Gaver kan være små eller store, kostbare eller enkle. Du kan gi en ting, en blomst, et minne eller du kan gi av deg selv. En gave kan være å lytte til din partners opplevelser og interesser. En blomsterbukett eller en bok som vi vet partneren har ønsket seg lenge sier mer enn mange ord, hvis mottakeren er en person som verdsetter symbolske tegn på kjærlighet.

4. Tjenester

Dette er noe vi gjør som vi vet at partneren setter pris på. Det kan være helt enkle ting som å lage mat, dekke bordet, støvsuge, klippe gresset eller å skrape bilen fri for is på ruten en kald vinterdag. Vi kan glede partneren vår mer enn vi aner ved å gjøre tjenester som uttrykker at vi bryr oss om ham eller henne.

5. Fysisk nærhet

Det fysiske er en viktig del av nærheten i et parforhold, og det handler om mye mer enn sex. Berøring er livgivende både for barn og voksne. Noen er helt avhengige av fysisk nærhet for å føle at de hører til. Uten fysisk nærhet, seksuell kontakt og berøring kan de føle seg avvist av partneren. Du kan gi partneren din fysisk nærhet ved å gi en klem, kysse, ha sex, holde partneren din i hånden eller ligge tett inntil.

Bli flerspråklig

Vi har alle vårt eget foretrukne kjærlighetsspråk og antar gjerne at partneren vår har den samme måten å vise og oppfatte kjærlighet på. Slik er det ofte ikke. Ved å bli klar over vårt eget og partnerens kjærlighetsspråk, kan vi lære å bli flerspråklige. På den måten kan vi nå hverandre bedre.

  • Hva er ditt/dine kjærlighetsspråk og hva tror du er kjærlighetsspråket til kjæresten din?
  • Snakk sammen om hvordan dere opplever hverandres kjærlighetsspråk.
  • Er kjærlighetsspråket mellom dere det samme i dag som da dere var et nytt par?

Videre lesing

Chapman, G (2001): Kjærlighetens fem språk: hvordan uttrykke hjertevarme overfor den du er glad i. Oslo Lunde