Tilbyr kurs for foreldre med adoptivbarn
Publisert
– På kurset vil vi lære om hvordan traumer og belastende livshendelser påvirker barnas utvikling, og hvordan adoptivforeldre kan bruke denne kunnskapen for å forstå barnas følelser og atferd.
Det forteller Tove Dahle, som er en av kursholderne i Bufetat, Region nord. Sammen med seg har hun Anna Kristine Viklund og Åsa Henriksen.
Kurset går over to helger og har fokus på det som kalles traumebevisst omsorg, og verktøy foreldre kan bruke for å få dette til.
– Alle barn som er adopterte har opplevd store endringer i livene sine da de flyttet til sine adoptivfamilier. Noen av disse barna har også opplevd traumatiske hendelser, store stressbelastninger, og noen har levd under vanskelige omsorgsforhold, forteller Tove.

Hvordan møte barnets reaksjoner
Et barn som blir adoptert, har allerede opplevd brudd i sine nærmeste relasjoner. Det er viktig at adoptivforeldrene har kjennskap til barnets første leveår – men det er ikke alltid mulig.
I noen tilfeller kan barnet ha opplevd traumatiske hendelser før det ble adoptert, som kan sette spor.
Derfor fokuserer kurset på traumebevisst omsorg, forteller Anna Kristine.
Ved å bruke gode verktøy kan foreldrene møte barnet der det er utviklingsmessig, og gi barnet den omsorgen som trengs for å fremme en positiv utvikling.
– Det å være traumebevisst vil si at man er klar over påvirkningen de traumatiske hendelsene har hatt på barnets liv, slik at en lettere kan forstå barnets følelser, holdninger og atferd.
Håndtering av triggere
– Triggere er alle typer opplevelser som fungerer som påminnere om tidligere traumer, og derfor kan utløse uvanlig sterke følelser og uforståelige reaksjoner, forteller Anna Kristine.

Sterke sanseinntrykk, som farger, lyder eller berøring, kan utløse reaksjoner knyttet til tidligere traumer. Å skape trygghet er derfor en av de viktigste oppgavene for adoptivforeldre
– Det å føle seg trygg er et grunnleggende behov. Trygghetsbygging er noe av det viktigste, men også kanskje noe av det vanskeligste, adoptivforeldre skal bidra med.
Ikke alle adoptivbarn er traumatiserte, men mange har levd med for store belastinger, og kan streve på et eller flere områder i sin utvikling.
– For mange barn vil ubehaget etter hvert bli mindre, men for noen vil det være vanskelig å komme over det som skjedde.
I tillegg vil kursholderne ta opp håndtering av rasisme og diskriminering.
Kurs flere steder i landet
Kurs tilbys over hele landet, og i Region nord arrangeres det i Tromsø over to helger – 26.-28. september og 17.-19. oktober.
Man har mulighet til å delta på kurs på hvilket sted man vil, om man har mulighet for å reise.
Deltakere kan velge hvilket kurssted som passer best, og kursholderne anbefaler at begge foreldrene deltar sammen.
– Felles kunnskap kan gi et bedre utgangspunkt for å møte utfordringene i foreldreskapet, sier Tove.
I tillegg er det mulighet for å skaffe seg et nettverk med andre adoptivforeldre, og utveksle erfaringer.
Kurset er for alle som har adoptert et barn fra utlandet eller et spedbarn født i Norge. Barnet må være under 18 år når man melder deg på.
For mer informasjon og påmelding til kurs for adoptivforeldre, se her: https://bit.ly/4idBtn0
Flere tilbud til adoptivforeldre
Det er etablert flere nye statlige etteradopsjonstilbud til adopterte og familiene deres. De driftes av Bufetat region øst og er statlige, nasjonale tilbud.
– De som har adoptert eller er adoptert har mulighet til å benytte seg av tilbudene, uavhengig av hvor i landet en bor, forteller Tove.
Bufetat tilbyr:
- Samtalestøtte til alle adopterte over 16 år med erfarne terapeuter med god kunnskap om ulike utfordringer en som adoptert kan møte på
- Råd og veiledning til adopterte og familiene etter adopsjon
- Kurs for adoptivfamilier med barn under 18 år