Bodø behandlingssenter med i nytt pilotprosjekt
Publisert
Senteret i Bodø har vært en del av et nasjonalt pilotprosjekt med mål om å gi ungdom i barnevernet med omfattende helsebehov og alvorlige psykiske vansker, et mer skreddersydd og helhetlig tilbud.
Organiseringen går blant annet ut på å prøve en forenkling av dagens målgruppeinndeling, fra syv til tre målgrupper.
- Akutt og utredning
- Omsorg og utviklingsstøtte
(utviklingsstøtte er det samme som dagens atferd lav risiko for videreutvikling) - Omsorg og utviklingsstøtte +
(utviklingsstøtte + er det samme som dagens atferd høy risiko for videreutvikling og rus)
Bufdir valgte å avslutte pilotperioden ved utgangen av 2024, men nå skal Bodø behandlingssenter på grunnlag av sine erfaringer, få være med på et nytt pilotprosjekt, for å sikre bedre sammenhengende tjenester for ungdom som skal bo på institusjon.
Ønsker mer stabilitet
NOU`en Med barnet hele vegen foreslår å prøve ut en ny og mer fleksibel organisering av institusjonstilbudet.
Målet er et trygt og tilpasset tilbud, uten brudd i forløpet.
– Målsetningen er å øke stabiliteten for ungdommene, redusere flyttinger mellom institusjoner, og dermed gi en større grad av ro og trygghet, forteller regiondirektør Pål Christian Bergstrøm.

– I pilotprosjektet skal helseforetakene gjennom helseteam gi behandling til barn og støtte enhetene på ulike måter. I Bodø vil det være Nordlandssykehuset, ved spesialisthelsetjenesten, som skal bidra med dette, fortsetter han.
Videre skal regionens akutt- og behandling, høy risiko-tiltak involveres med deling av erfaringer og innspill underveis. I tillegg til et tett samarbeid med enhet for inntak, MST og familieråd.
– Og så skal det gode samarbeidet som allerede er etablert med politiet, skoler og statsforvalter videreutvikles, legger regiondirektøren til.
Bodø behandlingssenter
- Senteret gir omsorg og behandling til ungdom mellom 13–18 år
- Statlig, og ligger under Bufetat
- Har i dag en kapasitet på fem plasser
- Oppholdets varighet kan være 6–12 måneder, men varierer med den enkeltes behov
Les mer om Bodø behandlingssenter her: Bodø behandlingssenter | Bufdir
Regiondirektøren har nedsatt en regional arbeidsgruppe med representanter fra spesialisthelsetjenesten og Bufetat, samt en lokal arbeidsgruppe med prosjektleder, representanter fra Bodø behandlingssenter og enhet for inntak.
Disse gruppene har fått i oppdrag å følge opp nasjonale og regionale beslutninger, samt å implementere den nye innretningen av institusjonstilbudet
– Spennende og utfordrende
– Gjennom den forrige piloteringen har vi gjort en solid jobb for implementering av felles fagmodell med spesialisthelsetjenesten. Dette er et samarbeid vi skal fortsette med og har gode forutsetninger for.
Det forteller enhetsleder ved Bodø behandlingssenter, Ove Schultz.
Han og de ansatte synes det er interessant å få gå inn i et nytt pilotprosjekt.
– Å få være en del av en pilotering og over i en ny pilotfase mens vi samtidig etablerer et nytt bygg, er både spennende og utfordrende. Det gir oss muligheten til å være med på å forme noe nytt, samtidig som vi tar med oss på det vi har lært underveis.

Ungdommene til gode
Ved å forenkle målgruppene håper Ove Schultz at man kan unngå at barn og ungdom havner mellom flere målgrupper.
– Og at de «ikke passer» til tilbudene systemet har etablert. Fordelen vil forhåpentligvis komme ungdommene til gode, og man unngår ytterligere flyttinger eller manglende tilbud.
– Hva ønsker man at ungdommene skal få ut av denne piloten?
– Her ønsker vi at ungdommene skal få bli, til vi finner ut av det.
Som institusjon kommer de ansatte og senteret til å være en viktig del av en periode av livet til ungdommene.
– Da er det helt avgjørende at kommune, inntak og helsetjenester jobber sammen for å sikre at de ungdommene som trenger det får riktig tilbud. Jo mer grundig og godt vi jobber sammen allerede før innflytting, jo større sannsynlighet er det for at vi klarer å gi et godt tilbud fra starten av og unngår flere flyttinger.
Nytt bygg og ny organisering
Bodø behandlingssenter er en av fire institusjoner i Norge som er valgt ut til å få midler for å prøve ut den nye piloten.
Det planlegges for ti plasser fordelt på tre avdelinger – to avdelinger i et nytt bygg som skal stå klart i starten av sommeren 2025, samt en avdeling utenfor.
Enhetslederen har fulgt byggingen av det nye senteret tett, og forteller at det vil passe bra til denne piloten.
Institusjonen skal snart ta i bruk et nytt bygg på et samlet bruttoareal på 1500 kvadratmeter.
– Nå nærmer det seg. Det blir veldig bra. Vi ser fram til å ta det i bruk, sier Schultz.
– Det nye bygget er nøye planlagt og vil egne seg godt som utgangspunkt for en sentermodell med fleksibel bruk. Vi opplever at vi får rekruttert gode personer til stillingene vi har, og vi er lokalisert nært universitetet.
Prosjektperioden går fra 2025 til 2028, hvor målet er å være klar til å ta imot ungdommer i løpet av andre halvår 2025.