Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Bufdirs årsrapport for 2024: – Behovene for tjenestene våre er store

Bilde av Hege Nilssen, direktør i Bufdir
2024 har vært et år med høyt aktivitetsnivå, mer komplekse utfordringer hos de vi skal hjelpe og mindre økonomisk handlingsrom enn før.

Publisert

Det viser Bufdirs årsrapport som er publisert på bufdir.no.

– Behovene for tjenestene til Bufdir og Bufetat er store. Veldig mange barn, unge og familier får god hjelp, men ikke alle får hjelpen raskt nok, sier Hege Nilssen, direktør i Bufdir.

Mange brudd på bistandsplikten

Kapasitetsutfordringer og mange brudd på bistandsplikten preger fortsatt institusjonsbarnevernet.

– Dette er krevende for barnevernstjenestene i kommunene, for Bufetat og selvfølgelig aller mest for barna og ungdommene som ikke får tilbud om plass når de har behov for det, sier Nilssen.

Har etablert flere institusjonsplasser

Årsrapporten beskriver at Bufetats regioner over tid har jobbet med riktig dimensjonering og differensiering av tjenestetilbudet.

– Det tar tid å bygge opp større statlig kapasitet, men flere av regionene har lyktes godt med å etablere flere plasser i 2024. Samtidig har vi jobbet med å omstille det statlige institusjonsapparatet, slik at vi også kan ivareta barna med de største utfordringene på en bedre måte, sier Nilssen.

Bedre kunnskap om barna som venter på fosterhjem

Også når det gjelder fosterhjem, er det utfordrende tider. Tilgangen på fosterhjem er lav og fallende, og det fører til at mange barn må vente lenge.

– Vi har jobbet med å få bedre innsikt i hva som kjennetegner barna som venter lengst. Nå har vi et bedre kunnskapsgrunnlag for å avdekke årsaker til venting og for å vurdere tiltak. Vi er i gang med å følge opp fosterhjemsmeldingen med utvikling av flere tiltak vi har tro på at skal bidra til en positiv utvikling på dette området, sier Nilssen.

Mer komplekse saker i familievernet

I familieverntjenesten er antallet henvendelser stabilt, men sakene har blitt mer komplekse.

– Vi ser at familievernet gir god hjelp, og mange får den støtten de trenger for å komme på rett spor. Samtidig har vi ikke kapasitet til å gi alle et tilbud, og må derfor prioritere familier med hjemmeboende barn og obligatorisk mekling etter samlivsbrudd, forklarer Nilssen.

Stor etterspørsel etter Bufdirs veiledere på likestillingsområdet

Bufdir har et sektorovergripende ansvar på likestillingsområdet. 

– Som likestillingsdirektorat opplever vi at stadig flere sektorer ønsker å jobbe aktivt og målrettet med likestilling og mangfold, både som arbeidsgiver og som myndighetsutøver, sier Nilssen.

Hun viser til at aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP) er et av de viktigste verktøyene vi har for å fremme likestilling og hindre diskriminering, og at det er stor interesse for og etterspørsel etter Bufdirs veiledere på området.

Jobber med å effektivisere ressursbruken

Bufdir og Bufetats økonomiske handlingsrom er blitt mindre, samtidig som de vi skal hjelpe ofte har mer komplekse utfordringer enn før.

– Derfor jobber vi systematisk med å effektivisere ressursbruken innen alle våre tjenesteområder, og vi jobber med å styrke det tverrsektorielle samarbeidet, sier Hege Nilssen.

Hun trekker også fram at digitalisering, bedre utnyttelse av teknologi og økt kunnskap er viktige virkemidler for kunne levere gode, treffsikre og likeverdige tjenester i årene som kommer.

Om Barne, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)

  • Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er et statlig forvaltningsorgan som ligger under Barne-, og familiedepartementet (BFD).
  • Hovedoppgavene våre er innen områdene oppvekst, barnevern, familievern, adopsjon, likestilling, ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.
  • Bufdir styrer Barne-, ungdoms og familieetaten (Bufetat), som har ansvar for det statlige barne- og familievernet.