Hvert eneste barn som til enhver tid venter på et nytt og trygt sted å bo, er en god grunn til å bli fosterhjem. Her er 10 grunner til.

TAKKNEMLIGE: Odd-Rune og Jasmin har vokst opp i fosterhjem, og er glade for omsorgen de fikk.

 

Eva Lillian Hestad har jobbet som fosterhjemsrådgiver i 15 år. Hun synes det er utrolig givende og fint å se hvordan fosterbarn utvikler seg når de kommer i trygge og gode familier. Men hun ser også hvordan familier vokser på å ha fosterbarn. Her er noen av grunnene til at hun synes du bør vurdere å bli fosterfamilie, enten du er singel, samboer, gift, har egne barn eller er barnløs.

1. Du får hjelpe et barn

– Som fosterforeldre får dere hjelpe og gi kjærlighet til et barn som i utgangspunktet har det vanskelig. For de aller fleste fosterforeldre er det den sterkeste motivasjonen. Fosterbarn gir mange utfordringer, men også mye glede. Dere får se et barn forandre og utvikle seg, og dere gir barnet muligheten til å vokse på en annen måte enn det har gjort før.

Jeg følte meg bare hjemme.

Odd-Rune, fosterbarn

2. Du blir bedre på samarbeid

– Det er veldig viktig at fosterforeldre får et godt samarbeid med barnets biologisk familie. Det finnes pluss- og minussider ved det, men klarer du å ha et godt forhold til biologisk familie, får du et barn som lever fredfullt. Lykkes du ikke med dette samarbeidet, og det er mye uenighet, er resultatet et barn som kan ha følelsen av å leve i konflikt og uro.

3. Nettverket ditt vokser

– Fosterbarn gjør at du får et mye større nettverk. Selvsagt består det mye av skole og barnehage, men også barnets biologiske familie. Nettverk er også viktig for oss når vi leter etter fosterhjem til barna. Å kunne bli fosterforeldre for en du kjenner fra før – enten som bestemor, tante eller onkel, nabo, lærer eller fotballtrener – er en av de viktigste grunnene for å bli fosterforeldre. Det kan bli en berikelse for både store og små.

Eva Hestad

 Å være fosterhjem kan bli en berikelse for både store og små, sier Eva Hestad, fosterhjemsrådgiver. 

 

Det er godt å dele.

Monika og Atle, fosterforeldre

4. Dine biologiske barn vokser på det

– Mange voksne som hadde fostersøsken da de var små, sier at det ga dem en ny dimensjon i livet. De skjønte at ikke alle hadde det så godt som dem, og fikk utvidet horisonten sin. De så at også de kunne være med og hjelpe til, fant glede i å være en god rollemodell for et barn, og fikk kjenne på mestringsfølelse. Biologiske barn er en viktig brikke i familien. De kan for eksempel være med og dempe situasjoner, fordi de kan si ting på en annen måte enn fosterforeldrene. Barna er med på å bygge opp og korrigere. Ofte ser vi at de selv blir fosterforeldre når de blir voksne.

Det jeg har lært av å ha fostersøsken, kunne jeg ikke lært noen andre steder. Det er erfaringer jeg kommer til å ta med meg for resten av livet.

Dina, fostersøster

5. Storfamilien blir større og sterkere

– Fosterbarn får jo hele pakken: nye besteforeldre, tanter og onkler, og de blir tatt inn som en naturlig del av familien, og får omsorg og kjærlighet fra flere. Storfamilien sitter gjerne barnevakt, er der til jul og andre høytider. Målet vårt er jo at de skal se at det er naturlig at generasjoner jobber sammen, er sammen og har det godt sammen, fordi mange fosterbarn ikke har denne erfaringen fra før. Og besteforeldre, tanter og onkler på sin side, viser stolthet og glede over disse barna. Når vi holder kurs for kommende fosterfamilier, sjekker vi nettverket til deres, nettopp for å se om de kan være naturlige barnevakter eller kanskje avlastning. Noen fosterhjem har avlastning en gang i måneden, og da er det bedre om barna kan dra til en tante og onkel de kjenner, i stedet for å plassere dem i en fremmed familie.

6. Du kan inspirere nærmiljøet

– De fleste får positive tilbakemeldinger og anerkjennelse fra venner og naboer. Ofte blir de også inspirert til å bli fosterforeldre selv når de ser at en familie gjør noe for et barn som trenger det. Når de tar kontakt med oss, er det mange som sier «noen venner av oss er fosterfamilie».

Vi ser på barna som et samfunnsoppdrag.

Kirsti og Ole Christian, fosterforeldre

7. Lærerikt for familien

– Fosterfamilier lærer at de kan stå samlet når de møter utfordringer. På meg virker det som de får et sterkere bånd sammen: «dette greier vi, dette får vi til». De ser at de klarer å jobbe på lang sikt. Et barn som kommer i fosterhjem, har det i utgangspunktet trasig, og det er jo ikke et lite oppdrag. Når familiene ser at de lykkes, gir det en felles mestringsfølelse.

Når de viser kjærlighet etter en konflikt eller uenighet, da gir jeg ikke opp. Da vet jeg at det ordner seg alltid.

Jasmin, fosterbarn

8. Du lærer å be om hjelp

– Fosterforeldre får jo en godtgjørelse, derfor opplever vi av og til at de skal være så flinke og greie seg selv. De ber ikke om hjelp før de er så slitne at de bryter i hop. Men fosterforeldre skal få hjelp – de skal ha et apparat rundt seg. Det å aktivt oppsøke hjelp er veldig viktig. Det forsøker vi å innprente: «dere MÅ be om hjelp!». Det lærer man.

Jeg skylder dem livet mitt.

Sandra, tidligere fosterbarn

9. Dere kan spille hverandre gode

– Par som kjenner hverandre godt, blir ekstra gode til å spille på hverandres styrker. Da kan den ene si at «jeg kjenner at dette greier ikke jeg», og så kan den andre trå til på de områdene. Sammen spiller de hverandre gode, og hjelper til på ulike områder. Enslige som er fosterforeldre kan bruke nettverket sitt til dette.

10. Tøft, men verdt det!

– Ja, det er mange utfordringer ved å være fosterforeldre, men 87 prosent sier at de syntes det var verdt det. Det er mange! Gulroten der fremme er å vite at du hjelper et barn til å komme seg ut i livet og bli et selvstendig, voksent menneske. De som ser tilbake på noe sånt, glemmer alt det andre. Det de vektlegger er at det var så givende å få hjelpe.

Hva som gjør det verdt det? Alt.

Ole Christian, fosterfar

Mer om hvorfor bli fosterhjem

Finn din lokale fosterhjemtjeneste

Ønsker du å få tilsendt informasjon om det å være fosterhjem? Har du spørsmål? Vil du melde deg på informasjonsmøte? Ta kontakt med fosterhjemstjenesten der du bor.