Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kan jeg adoptere et barn fra Ukraina?

Vi er kjent med at både regionene i Bufetat og de norske adopsjonsforeningene har blitt kontaktet av privatpersoner som ønsker å adoptere barn fra Ukraina.

Det er fullt forståelig at mange har et stort ønske om å hjelpe spesielt barn, som er blitt rammet av krigen. Slik situasjonen er i Ukraina nå, kan man imidlertid ikke legge til grunn at barn som har kommet bort fra sine foreldre er foreldreløse eller har behov for å bli adoptert. På denne bakgrunn bør adopsjoner ikke skje under eller umiddelbart etter nødsituasjoner. Også UNICEF understreker dette.

Det er stor risiko for ulovlige adopsjoner i krigssituasjoner, fordi det er svært vanskelig eller tilnærmet umulig å gjennomføre adopsjoner i samsvar med reglene i Haagkonvensjonen av 1993 om adopsjon eller nasjonal lovgivning i Ukraina.

Dette fremheves også av den internasjonale organisasjonen Haagkonferansen for internasjonal privatrett, som nylig publiserte et informasjonsskriv om Ukrainasituasjonen, som blant annet handler om adopsjon. Vi viser særlig til omtalen av dette i "Information Note".

Familier som ønsker å hjelpe kan gi et viktig bidrag for eksempel som fosterfamilier for barn fra Ukraina, slik at barna senere kan gjenforenes med sine foreldre.

Les mer om å bli fosterforeldre for barn fra Ukraina

Fant du det du lette etter?