Bamse

Bamser (bears) er en homofil subkultur for homofile menn som gjerne er hårete, store og godt voksne, og de som liker dem.

Se også: Fetisjisme, Homofil

BDSM

BDSM er en samlebetegnelse for flere ulike seksuelle preferanser. Det er en engelsk forkortelse som også brukes på norsk: BD står for Bondage (binding med tau eller lignende) og Disciplin, DS står for Dominance (å dominere og bestemme) og Submission (å bli bestemt over, underkaste seg) mens SM står for sadomasochisme – det å like å gi og få smerte. Begrepene kommer i par, for å vise at det er frivillig og ønsket aktivitet det er snakk om. Noen personer liker alltid å være «topp»/dominant, den aktive rollen, andre å alltid være «sub», den som underkaster seg, mens mange skifter på de erotiske rollene.

Bdsm-preferanser er like vanlig for heterofile som for lhbt-personer. I homomiljøer er det "lærhomsene" og "lærlesbene" som oftest fronter bdsm.

Noen miljøer hevder at «BDSM» er en seksuell orientering på lik linje med å være lesbisk, homofil eller bifil, fordi det å leve med en BDSM-partner for noen er viktigere enn kjønnet på partneren.

Se også: Seksuell preferanse, Fetisjisme, Seksuell identitet, Seksuell orientering, Seksuelle minoriteter

Bi

Bi er en kortform for bifil.

Se også: Bifil

Bifil

Å være bifil handler både om praksis, tiltrekning og identitet. En bifil person tiltrekkes av eller forelsker seg i mennesker uavhengig av hvilket kjønn den andre har. Bifil som begrep, levemåte eller identitet, bryter med en forståelse om at befolkningen kan deles inn to grupper, heterofile og homofile. Bifile kan dermed oppleve usynliggjøring, ikke å bli tatt på alvor og annen diskriminering blant både heterofile og homofile.

En fordom er at det å være bifil er en forbigående fase. Det er også en utbredt misforståelse at en bifil person må ha forhold til både menn og kvinner for å være tilfreds. Siden kjønn ikke er avgjørende for de fleste bifile gir det muligheten til å føle forelskelse og tiltrekning til alle mennesker, ikke bare til mennesker med ett bestemt kjønn. Det er derfor vanlig å inkludere i begrepet bifil også det å tiltrekkes av transpersoner, og bifil kan brukes synonymt med «panfil». Både cispersoner og transpersoner kan være bifile.

Se også: Bi, Biseksuell, MSM, KSK, Homofil, Lesbisk, Heterofil, Panfil, Seksuell orientering, LHBT

Biseksuell

Biseksuell kan bety det samme som bifil. Biseksualitet brukes som begrep når det er seksualitet som er tema. Som synonym til bifil er ordet ikke lenger mye brukt fordi det å være bifil dreier seg også om identitet, følelser og samliv, ikke kun om seksualitet. Personer som er homofile, lesbiske, og heterofile kan ha biseksuell praksis uten at det får innvirkning på deres seksuelle identitet.

Se også: Bifil, KSK, MSM, Seksuell praksis, Seksuell identitet

Publisert 30. mars 2015
Oppdatert 30. mars 2015