Torsdag 16. juni lanserte Bufdir i samarbeid med Skeivt arkiv en digital historisk tidslinje som viser interessante datoer og hendelser i skeiv norsk historie. Tidslinjen strekker seg fra år 1000 frem til i dag og det er første gang norsk skeiv historie fremstilles på denne måten. 

Se tidslinjen hos Skeivt arkiv

Skjermdump av Skeiv tidslinje

Viktig å dokumentere historien

I Norge har vi ikke et museum som viser utviklingen av levekår, politikk og kultur for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, interkjønnpersoner og andre skeive, men vi har Skeivt arkiv ved Universitetet i Bergen. De ivaretar, dokumenterer og formidler skeiv historie. Arkivet fikk driftstøtte over statsbudsjettet for 2016. Det er på oppdrag fra Bufdir at Skeivt arkiv har utviklet den skeive digitale tidslinjen, da Bufdir mener det er viktig å sette fokus på vår felles fortid.

Samarbeid med organisasjonene

I utviklingen av tidslinjen har Skeivt arkiv fått innspill til innholdet fra sentrale organisasjoner som jobber med seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, som Skeiv Verden, Skeiv Ungdom, FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold og Åpen Kirkegruppe.

– Dette har vært en god prosess, der historien har vært satt på dagsordenen. Hvordan man fremstiller historien vil alltid handle om perspektiv, og det vil og skal stå kamp om hvordan historien skal fortolkes, sier Runar Jordåen fra Skeivt arkiv.

Lite i historiebøkene

Hverken i undervisningen på grunnskolen i lære- og historiebøker generelt finnes noe særlig å lese om den norske skeive historien. Det er mye spennende som har skjedd, både med hensyn til lovendringer og praksis. Historien kan bidra til å forstå vår egen kultur, samt hvorfor og hvordan vi har kommet dit vi er i dag. Nettopp derfor ønsker Bufdir og LHBT-senteret å sette fokus på denne for mange ukjente delen av vår felles fortid.

På tidslinjen kan du klikke deg inn på ulike årstall, få mer informasjon og bli lenket videre inn i Skeivt arkivs Skeivopedia, med utfyllende artikler om norske skeive hendelser.

Publisert 30. juni 2016.
Oppdatert 30. juni 2016.