Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hvordan bli fosterhjem?

Publisert

Har du et grunnleggende ønske om å hjelpe et barn eller ungdom som trenger det? I så fall har du kanskje vurdert å bli fosterhjem? Men hvordan blir man egentlig det?

Illustrasjonsbilde av prosessen

Informasjonsmøte

Aller først kan det være en god idè å delta på ett av våre digitale informasjonsmøter. Der får du vite mer om hva det innebærer å bli enten vanlig fosterhjem, beredskapshjem eller spesialisert fosterhjem, og hvilke krav som stilles. Møtet er helt uforpliktende, og gir mulighet for å stille spørsmål og få svar på det du lurer på.

Vi tar kontakt med deg etter informasjonsmøtet for å bli litt bedre kjent. Da vil du få snakke direkte med en av våre rådgivere, og stille ytterligere spørsmål.

Les også: Oversikt over informasjonsmøter

Hjemmebesøk

Deretter inviterer vi oss selv hjem på besøk hos deg. Der snakker vi videre rundt det å bli fosterhjem og sammen tar vi avgjørelsen om du/dere skal starte på opplæringskurs for fosterhjem.

Les også: Krav til å bli fosterhjem

Opplæringskurs

Opplæringskurset gir deg enda mer kunnskap og viktig informasjon rundt hva et fosterhjemsoppdrag innebærer. Samtidig lærer du mye om deg selv og hvilke styrker og ressurser som bor i deg og din familie. Kurset består av både digitale moduler og fysiske samlinger, og er obligatorisk for alle som ønsker å bli fosterforeldre.

Når du har fullført kurset, vil vi på nytt ta en samtale for å finne ut om du og din familie er klare for å gå i gang med fosterhjemsoppdaget. Og hvis svaret er ja, starter vi arbeidet med å finne ut hvilke barn og fosterfamilie som passer sammen.

Vi gjør vårt ytterste for å finne riktig familie til riktig barn, og noen ganger er man heldig og finner en god match med en gang en familie er blitt godkjent. Andre ganger går det litt lengre tid.

Les også: Prosessen for å bli fosterhjem

Innflytting og oppfølging

Så kommer den store dagen, og barnet flytter inn. Da er det barneverntjenesten i kommunen som har hovedansvaret for oppfølging, men i tillegg tilbyr vi i fosterhjemstjenesten kurs og veiledning videre.

Behovet for oppfølging varierer ut fra barnets behov. Noen ganger trenger man bare råd og veiledning, andre ganger vil det være behov for konkrete tiltak.

Les også: Videreopplæringskurs for fosterforeldre

VIL DU VITE MER?

For å få mer informasjon om fosterhjem, beredskapshjem og spesialiserte fosterhjem kan du melde deg på et uforpliktende informasjonsmøte her.

Hvis du har lyst til å starte på opplæringsprogram for nye fosterforeldre kan du sende e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no.

Fosterhjemstjenesten region øst.

Telefon: 466 16 800