
Daline er fra Burundi, fra en familie med seks barn. I 1993 brøt det ut borgerkrig i hjemlandet hennes. En krig som skulle vare helt til 2005. Ektemannens familie var politisk engasjerte, og ni år senere, i 2002, flyktet Daline og Jean-Claude til Norge. I Kristiansand har de funnet seg godt til rette, han som bilmekaniker, hun som saksbehandler på NAVs hjelpemiddelsentral. Sammen har de fått tre barn, som nå er 18, 14 og 5.
Men paret har plass til flere, synes de. En vennefamilie fra Sverige, som selv har et fosterbarn, oppfordret dem til å vurdere å bli fosterhjem. Det ble avgjørende for at ekteparet satte i gang prosessen.
- Det er mange barn som trenger et nytt hjem, så hvorfor skal vi ikke hjelpe, når vi har både rom i hjertet og huset?
Jean-Claude tok kontakt med Bufetat, og familien fant et kurs. Et som var midt i blinken for akkurat dem.
Viktige verdier
I 2019 ble nemlig det første av det som skal bli flere fosterhjemskurs for minoritetsfamilier, arrangert i Kristiansand. Såkalt PRIDE Mangfold. Et kurs som skal forberede potensielle fosterfamilier. Rådgiver i fosterhjemtjenesten avdeling Kristiansand, Lena Kristin Øydne Bolstad, var én av initiativtakerne og kursholderne.
- Disse familiene er ressurssterke, og det norske samfunnet trenger dem. Barna trenger dem, understreker Lena.
En av grunnene til det, er at barna har lovbestemt krav på å bevare sin kulturelle, religiøse bakgrunn.
- Vi har ikke nok flerkulturelle hjem. Samarbeid med biologisk familie vil ofte være bedre hvis fosterforeldre kommer fra kultur som er mer lik deres egen, forklarer Lena.
En annen god grunn til å rekruttere flere fosterfamilier med mangfoldig bakgrunn, er verdier.
- Mange av dem kommer fra og lever i et mer kollektivistisk samfunn, der familier hjelper hverandre. Men å sette det i offentlig system, som vi gjør i Norge, er fremmed for dem.
Tro og håp

«Mangfoldskurset» fra Bufetat tar for seg de samme elementene som andre forberedende kurs for fosterfamilier. Deltakerne forberedes på alle aspekter ved å bli fosterhjem, men dette kurset hadde visse tilpasninger.
- Mange har hørt skrekkhistorier fra sitt hjemland om norsk barnevern. Det har vi brukt mer tid på enn i et ordinært grunnkurs. I tillegg kan noen oppleve at norskkunnskaper er et hinder, og kvir seg for å delta på kurs med etnisk norske. Vi har tatt oss god tid, brukt tolk og hatt flere hjemmebesøk. En del av deltakerne har vært på flukt og opplevd krig. De har alle unike erfaringer med seg, som kan være vanskelige å dele i en gruppe. Vi fokuserte på å skape en trygg atmosfære, sier fosterhjemsrådgiveren.
Kursholderne ble ydmyke og overrasket over alt deltakerne delte, og hvordan de har bearbeidet sine opplevelser. Lena er sikker på at mange av erfaringene deres er nyttige.
- Håp og tro er viktig. Fosterbarn som kommer til ny familie, er vant til å leve med omsorgssvikt. Her kan de komme til en familie som også har kjent på livet, som kan forstå litt av barnets uttrykk – og vet at det helst vil gå bra, selv om det ser mørkt ut.
Lurer du på hvordan du går frem for å bli fosterhjem? Vi hjelper deg gjerne gjennom hele prosessen.
– Med din hjelp!
Daline og mannen er anbefalt som fosterhjem av Bufetat, og kan bli kontaktet dersom et barn som «matcher» dem trenger et hjem.
- Det handler om å være til stede, være oppmerksomme på bagasjen barna har med seg, og knekke noen koder for å kunne hjelpe. Det er en veldig stor oppgave, sier Daline.
Men hun er ikke skremt. Snarere tvert imot.
- Barna som er utsatt for omsorgssvikt, trenger faste rutiner. Fosterforeldrene må gjenopprette tilliten til de voksne gjennom å gi omsorg og være til stede. Vi skal gjøre så godt vi kan, med veiledning fra barnevernet og Bufetat, sier trebarnsmoren.
Hun synes kursholdernes vektlegging på kulturelle forskjeller var spesielt nyttig.
- Vi har mye å lære, og mye å lære andre. Jeg kommer jo fra et land i Afrika, men har bodd her i snart tjue år og lært en del om det norske samfunnet. Jeg tror det er bra å kombinere begge kulturer. Det kan nok være et pluss.
Hun oppfordrer også andre familier med minoritetsbakgrunn til å melde seg på kurs.
- Hvis du har både plass og lyst til å hjelpe barn, så hvorfor ikke? Du kan være den som sørger for at et sårbart barn kommer seg videre i livet. Med din hjelp!
Kursholder Lena Kristin Øydne Bolstad håper å snart kunne invitere til et nytt PRIDE Mangfold-kurs.
- Vi håper flere vil gå den veien Daline og mannen hennes har gått. Vi må jobbe hardt for å få et mangfold av fosterhjem, som dekker alle behovene barna har, oppfordrer fosterhjemsrådgiveren.