At det å få barn påvirker livet, er ingen hemmelighet. Hvordan tar man vare på parforholdet når to blir til tre?
Marte Hauge og Carl-Johan Skoog bor i Gamlebyen i Oslo sammen med sønnen Otto på to år. Paret har nylig blitt introdusert for videokurset «Godt samliv», og deler nå sine tanker om den første tiden som småbarnsforeldre.
Videokurs for førstegangsforeldre
«Godt samliv» er et gratis videokurs for alle par som ønsker å bli bedre partnere, med særlig fokus på overgangen fra par til førstegangsforeldre. Gjennom åtte episoder utforsker programleder Live Nelvik ulike temaer som de fleste par nok kan kjenne seg igjen i. Med seg i studio har hun familieterapeut Karianne Nguyen Knudsen og småbarnsfar Inge Austad Wiig.
– Det er helt fantastisk å bli forelder, men samtidig det sykeste jeg har vært med på, forteller Marte.
– Det føles som å bli kjørt over av en trailer, og deretter bli rygget over på tilbakeveien. Vi hadde hørt at det var slitsomt og at man får lite søvn, men hadde ikke skjønt hvordan det påvirket oss før vi sto midt oppe i det.
Det å bli forelder er for mange den største lykken på jord. Men det er også vanlig å kjenne på flere følelser samtidig. Mangel på søvn, uforutsigbarhet og lite tid til hverandre vil mest sannsynlig påvirke foreldrene – både individuelt og som par.
Familieterapeut Karianne Nguyen Knudsen jobber i Bufetat og sitter i panelet i videokurset Godt samliv. Hun forteller at det er en grunn til at det første året med barn kalles «unntaksåret»:
– Det er så mange nye oppgaver og plikter når man får barn, og utrolig mye ansvar. Å gå fra et liv hvor man kunne gjøre som man ville, til å bli foreldre, krever at man omstiller seg – og det tar tid. Ofte må vi innstille oss som par på nytt, bli trygge i situasjonen og på hverandre.
Når forventningene kolliderer
Mange par gleder seg til å bli foreldre, og ofte kan både venner, familie og sosiale medier bidra til å bygge opp en forventning rundt den første tiden med barn. Sannheten er at det faktisk kan være en ganske krevende periode for foreldrene.
– Vi fikk veldig få advarsler om hvordan dette skulle bli, forteller Carl-Johan smilende. – Snarere tvert imot! De ville kanskje ikke skremme oss?
– Jeg skulle gjerne hatt noen som fortalte meg alle de tingene jeg vet nå, ikke bare det positive. Ja, det er helt fantastisk å få barn! Men i starten kan man nesten få litt skyldfølelse fordi man ikke hele tiden kjenner på hvor bra alt er, sier Marte.
Det kan være smart for par å snakke om dette, både i forkant av denne perioden og mens den pågår. Gjennom trygg kommunikasjon og avklarte forventninger blir det lettere å gi hverandre rom og støtte, slik at man kommer gjennom det såkalte unntaksåret på en god måte.
– Vi laget faktisk en regel, ler Marte. – Det som blir sagt etter midnatt, gjelder ikke!
Det unge paret i Gamlebyen ser tilbake på det første året som foreldre med stor glede, men de er også enige om at det er godt å sove litt mer regelmessig enn de gjorde da. I tillegg opplever de at forholdet deres har styrket seg.
– Vi er blitt sterkere sammen, forteller Carl-Johan. – Vi har skapt en familie sammen, og deler gleder med oss og barnet. Men vi har jo også mindre tid til hverandre nå enn før. Da blir det viktig å finne andre måter å uttrykke kjærlighet på, som å ta vare på hverandre, være rause og gjøre hyggelig ting sammen når vi har tid.
– Man kommer hele tiden i nye situasjoner som man ikke har sett partneren sin i før, legger Marte til. Da må man på en måte bli kjent på nytt, og det er ganske fint.
Samlivskurs kan være nyttig for mange
«Godt samliv» er et gratis videokurs utviklet av Bufdir, som egner seg for alle par som ønsker å bli bedre partnere. De ulike episodene tar for seg ulike problemstillinger, som for eksempel overgangen fra par til førstegangsforeldre. Marte og Carl-Johan har allerede kikket på et par episoder.
– Vi var liksom ikke det paret som fant ut alt på forhånd eller leste bøker før vi fikk barn, sier Carl-Johan. – Vi startet med blanke ark!
– Det finnes så sykt mye informasjon der ute, forteller Marte. – Jeg tror absolutt det hadde vært nyttig å se dette kurset før vi fikk barn. Da hadde vi hatt flere verktøy i kassa til å håndtere ulike situasjoner bedre.
I videokurset utforsker programleder Live Nelvik ulike temaer som de fleste par nok kan kjenne seg igjen i. Med seg i studio har hun familieterapeut Karianne Nguyen Knudsen og småbarnsfar Inge Austad Wiig.
– Jeg synes det er kjempebra at det er med en far i kurset, sier Carl-Johan. – Jeg antar at det er flest mødre som oppsøker informasjon, men her kan også mannen kjenne seg igjen som forelder.
I videokurset er det også lagt opp til at man kan trykke på pause og diskutere ulike spørsmål sammen, fra sin egen stue.
– Jeg synes man bør tørre å gjøre de konkrete oppgavene som tilbys, sier Marte. – Det tror jeg kan være veldig nyttig for mange par! Det er også fint at kurset er delt opp i kapitler, for man har ulike utfordringer på ulik tid. Da kan man hente frem de episodene som angår deg når du trenger det. Og jeg elsker at det er gratis!
Hvilke råd skal man lytte til?
Som nybakte foreldre må man orientere seg i en jungel av informasjon, meninger og råd, og det kan være vanskelig å sortere hva som er riktig for sin familie. Marte og Carl-Johan forteller at de heller ikke er blitt eksperter, men har lært mye av erfaringen.
– Man lærer mye mens man går, forteller Marte. – Jeg tror det er viktig å snakke sammen med partneren om hvilke råd man tar til seg og tester. Et godt råd fra meg er å si ja til hjelp og barnevakt, om så bare for én time! Jeg husker vi gikk ut og spiste lunsj alene da Otto var fire måneder. Det er viktig å få noen øyeblikk alene.
– Jeg husker at jeg hadde en plan om å holde leiligheten ryddig og ha middagen klar til du kom hjem da jeg var i permisjon, forteller Marte. – Bare glem det! Sett forventningene til null, man er alt for sliten for sånne ting.
– Og husk at man er i en unntakstilstand, spesielt når man står og skriker til hverandre, ler Carl-Johan. – Det går over!
- På Foreldrehverdag kan du alltid finne trygge råd til deg med barn, utviklet av erfarne fagfolk og foreldre.