La barnet være med å bestemme

Hvis barnet opplever å få være med og påvirke det som skjer, er det bra for barnas selvfølelse. Men å oppleve å ha påvirkning er ikke det samme som å ha det avgjørende ordet.

Illustrasjonsfoto

Hvordan kan du forstå mer om hvorfor barnet ditt reagerer eller føler som det gjør? For å få til det, må vi ofte forsøke å se litt bak det barnet holder på med.

Når du er oppmerksom på, eller justerer deg etter, barnets tanker og følelser, vil han i større grad føle seg sett og forstått.

Lytt og ta på alvor

Tenk deg at du kommer hjem etter en ordentlig fæl dag på jobb, og bare vil fortelle kjæresten din om alt som har gått galt.

Når du er ferdig med å fortelle, sier kjæresten «Er det så farlig da?» Eller: «Det høres ut som du taklet dette helt feil.» Hvordan ville du følt deg?

Sjansen er stor for at det er akkurat slik barnet føler seg når du ikke har tid, ork eller lyst til å høre etter og ta henne og hennes perspektiv på alvor. 

Hvordan får du barnet ditt til å føle seg betydningsfullt?

Det kan for eksempel være at du lytter og spør hva han tenker om forskjellige ting, eller utforsker og tar følelsene han uttrykker på alvor. Når du svarer på barnets utspill og er interessert, bidrar du til at han utvikler positive følelser om seg selv.

At du er interessert og virkelig forsøker å forstå hva barnet forsøker å formidle eller er opptatt av, er det viktigste for at barnet skal føle seg betydningsfull. Når barn opplever dette, øker ofte deres tro seg selv og sine evner til å gjøre forskjellige ting.

Det er en verdifull opplevelse å kunne påvirke, finne nye løsninger og tenke kreativt, fremfor å bare vente på initiativ fra omverden.

Hør på barnets egne forslag

Å få følge egne idéer og påfunn er viktig for barnets utvikling. Klarer du å bli med på det barnet ditt foreslår, uten å «overkjøre» ideene med dine egne meninger?

Hva kan barnet ditt få lov til å bestemme?

  • Kan det lille barnet få være med å bestemme hva dere skal ha til middag eller hvilke klær han skal ha på seg?
  • Kan det litt større barnet få være med å bestemme når rommet skal ryddes eller hva dere skal gjøre i helgen?

Å la barna få være med å påvirke noe av det som skjer hjemme hos dere, er én måte for foreldrene å vise at barna er viktige i familien og at deres behov tas med i betraktningen. Selv om de voksne til syvende og sist bestemmer, kan det i mange tilfeller være fint å sørge for at barn føler seg hørt før vi tar avgjørelser som berører dem.

Forklar når du ikke har tid

Det er ikke alltid vi har tid når barnet vil leke eller prate. Hvis barnet ditt gjerne vil spille spill akkurat i det pastaen koker over, føles det bedre for henne om du sier du gjerne vil spille etter middag, fremfor kun å si du ikke har tid. Eller: «Jeg skjønner at du har lyst til å spille spill, og jeg syns også det hadde vært veldig koselig, men akkurat nå går det ikke.»

Ved å vise interesse for det barnet vil gjøre eller snakke om, følge med på hva hun liker å gjøre og legge merke til hva hun uttrykker med kroppsspråket sitt, øker sjansen for at hun vil føle seg sett, hørt og forstått.

  • En dag du har tid, kan du kanskje komme barnet i forkjøpet spørre om hun vil spille spill med deg?

Det som er lite for deg, kan være stort for barnet

Det barnets hode er fullt av, trenger ikke nødvendigvis oppleves som like stort og viktig for deg. Det kan være lett å le bort eller undervurdere opplevelser eller følelser som er store for barna.

Du vet kanskje at det er noe som går over og vil se ut som en filleting om noen år. For barnet kan det være første gang og ganske dramatisk.