Rundt 1100 barn og unge bodde i norske barnevernsinstitusjoner ved utgangen av 2018. Barneombudet har utarbeidet en rapport basert på dokumentasjon, møter og intervjuer med noen av dem.
- Denne rapporten har involvert brukerne på en god måte, og det gjør den relevant, fordi ungdommene forteller best hvordan tiltakene påvirker livene deres, sier Mari Trommald i Bufdir.
Rapporten fremhever flere områder som oppleves utfordrende i dag, og kommer med forslag til blant annet endringer i ny barnevernlov, likere praksis gjennom nasjonale normer i det kommunale barnevernet og konkrete handlingsplaner for ungdommene.
Et innspill til forbedringsarbeid
Barneombud Inga Bejer Engh understreket at rapporten skal leses som innspill til forbedringsarbeid som allerede pågår i stat, kommune og rettsvesen. Mye har allerede skjedd, men mye gjenstår også.
- Den belyser problemområder vi er kjent med, og illustrerer at vi jobber med de rette tingene, som for eksempel digitalisering av saksbehandlingen og kompetanseheving blant ansatte, sier Trommald.
I 2020 starter lansering av DigiBarnevern, med et nytt verktøy som gjør erfaringer og dokumentasjon tilgjengelig på en bedre måte mellom alle de involverte instansene, og for ungdommene.
- Verktøyet vil gi hjelperne et mer helhetlig bilde, som mangler i dag. Da får også ungdommene bedre oversikt over sin egen situasjon, noe de trenger, sier Trommald.
Barneombudet skriver i rapporten at ungdommene trenger trygge, tydelige rammer og gode relasjoner. Og de er opptatt av tidlig innsats i hjelpetiltakene.
- Vi er helt enige der. Det skal være både god struktur og gode relasjoner. Og så ser vi frem til å jobbe videre sammen med Barneombudet på utvikling av et mer helhetlig tilbud på institusjonene våre innenfor psykisk helse, sier Trommald.
- Rapporten er nyttig, fordi den er laget med Barneombudet perspektiv som vakthund for ungdommenes behov. Vi skal lese den grundig og bruke den videre i vårt pågående arbeid. Det vil ta tid å nå alle målene, men vi er på vei, avslutter Trommald.