På bare to uker så 270 millioner mennesker filmen om fosterhjem i nettverk og nærmiljø. – Jeg kjenner meg godt igjen og får klump i halsen, sier tidligere fosterbarn Andreas.  

Hvert år trenger 1000 barn og ungdommer fosterhjem i Norge. Fosterhjem i nettverk og nærmiljø bidrar til at barna ikke må flytte langt vekk fra alt de kjenner.

Om du husker tilbake til forsommeren i år husker du kanskje filmen om gutten i klasserommet med en tom matboks. Han ble overrasket da klassekameratene trådde til, og gikk sammen om å hjelpe (se filmen under!). Filmen, som har blitt kjent som ”Matboksfilmen”, ble til da vi ønsket vi å vise at løsningen for de 1000 barna som hvert år trenger fosterhjem, ofte er nærmere enn vi tror.

- Klump i halsen

Andreas Stabæk (28) har selv vært fosterbarn og er stolt av at ”Matboksfilmen” har gjort det så bra.

- Som fosterbarn kjenner jeg meg så godt igjen når jeg ser gutten i matboksfilmen, og kjenner klumpen i halsen hver gang, forteller han.

Stabæk har en ganske unik fosterhjemshistorie. Han ble nemlig tatt inn under vingene til sin lokale ungdomsklubbleder og fikk vokse opp sammen med ham og hans familie. Stabæk vil alltid være takknemlig for at han fikk bli værende i sitt nærmiljø.

- Jeg har sett filmen flere ganger, og den treffer like godt hver gang. Jeg viser den også selv i sammenhenger der jeg vilfå frem hvordan fosterhjem utgjør en forskjell, avslutter han.

Medmennesker over hele verden

På bare to uker har 270 millioner mennesker sett filmen. Selv om den i utgangspunktet var ment for det norske publikum, har folk over hele verden engasjert seg.

- At filmen har blitt sett, delt og likt av så mange mennesker, viser hvilken medmenneskelighet som finnes hos folk. Og vi er svært glad for at en film med et så viktig budskap fikk så mye oppmerksomhet. Nå håper vi flere har blitt nysgjerrige på om det å være fosterforeldre er noe for dem, sier Mari Trommald, direktør i Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet.

Barn som trenger fosterhjem

Møt noen av barna som venter på fosterhjem i ditt område

Eller

 

Publisert 13. september 2017.
Oppdatert 19. september 2017.