Den gode samtalen mellom foreldre og barn

I Følelser

Hva rører seg egentlig inne i hodet til barnet ditt? Hva tenker hun på, og hvordan har hun det? Her får du tips om hvordan du kan legge til rette for en god samtale for både liten og stor.

Hvis vi skal klare å få til fortrolige øyeblikk med barnet, er det vi voksne som må tilpasse oss. Det betyr at vi må ta utgangspunkt i hva barnet er opptatt av, hva det tenker på og hva det føler.

Grip sjansen når den er der

Fortrolige øyeblikk er skjøre, og det gjelder å gripe anledningen når den er der. Hvis vi stresser eller styrer for mye, blir stunden ofte ødelagt. Noen ganger kan det føles som om øyeblikket er over nesten før det startet.

Hos de minste barna handler dette kanskje mest om mangel på fokus og konsentrasjon. De eldre barna kan være opptatt av å holde ting for seg selv, og vil bare gi foreldrene et gløtt inn i sin verden i ny og ne. Uansett må vi voksne prøve å la øyeblikkene og samtalene vokse fram av seg selv, fremfor å presse dem fram når vi selv har lyst.

Oppfatter du signalene til barnet?

Klarer du å oppfatte signalene, selv om barnet ikke sier direkte at Nå kunne jeg godt tenkt meg en prat med deg?

  •  Legger du merke til når barnet ditt har døra på gløtt for deg?
  • Oppfatter du at barnet kanskje inviterer deg til en samtale når hun  stiller deg et spørsmål eller spør om hjelp med noe?
  • Spør du om hva som er i veien når barnet ditt virker litt utilpass og trist?

Skap fortrolighet i samtalen

For å legge til rette for en fortrolig stund med barnet, kan du

  • prøve å bli med barnet inn i samtalen ved å snakke om det barnet er opptatt av og synes er viktig
  • slippe kontrollen, justere deg underveis og være innstilt på å endre fokus etter hva barnet vil snakke om
  • dele dine egne erfaringer fra da du var barn
  • la barnet få høre at du også har følt deg skuffet, flau, engstelig, dum eller liten

Unngå å ta over samtalen

Pass på at du ikke tar over samtalen med dine egne tanker og meninger. Vi voksne har lett for å snakke bort fortrolige øyeblikk. Nå skal du høre, sier vi kanskje. Men det er jo tvert i mot vi som burde høre etter, og la barnet snakke ferdig. Det er også viktig å være bevisst hva som er dine følelser, og hva som er barnets følelser.

Når barnet blir eldre, får det naturlig flere hemmeligheter, og ønsker kanskje ikke å dele alt med deg lenger. Da gjelder det i enda større grad enn før å gripe sjansen til en fortrolig stund, når den byr seg. Noen barn er mer åpne og forteller mer enn andre. Har du et barn som helst vil holde ting for seg selv, må du kanskje jobbe litt ekstra med å tilrettelegge for en fortrolig stund.

Illustrasjonsbilde

Skap små rom

Barna merker fort om vi er tilstede mentalt, eller bare later som. Noen ganger er vi kanskje til stede med kroppen, men ikke med hodet. Det kan ødelegge for mange fine samtaler og øyeblikk.

Som voksen bør du lytte godt, være tålmodig, prøve å være åpen - og ikke minst tåle å bli avvist, hvis barnet ikke synes det er riktig tidspunkt. Enten det er av fireåringen som ”ikke har tid” eller tenåringen som ber deg slutte å mase. Klarer du det, er sjansen større for at barnet ditt kommer til deg den dagen det virkelig gjelder.

Ved å invitere barnet med på å lage middag, legge inn et kvarter ekstra på sengekanten ved leggetid eller slå av en prat i bilen på vei til trening, kan du kanskje få et verdifullt glimt inn i hva som skjer med ditt barn akkurat i dag?

Hvordan skaper du små rom i din hverdag, der du og barnet ditt kan dele små og store tanker?

Videre lesing